Foto: Speed Factory Racing
Turpinot ievērojamu progresu ar katru nobraukto apli, šorīt Makao ielu trasē notikušajos salonauto pasaules čempionāta (WTCC) pēdējā posma kvalifikācijas braucienos 19. starta vietu izcīnīja debitants Konstantīns Calko no Latvijas, portālu DELFI informē sportista preses pārstāvis Juris Dargēvičs.

Pirms kvalifikācijas Calko bija iespēja aizvadīt trīs treniņbraucienu sesijas. Tajās viņš iepazinās ar jauno SEAT Leon WTCC automobili, kopumā veicot aptuveni 20 apļus. Tāpat Calko pirms kvalifikācijas piedzīvoja divas sadursmes ar konkurentiem, taču ne vienā, ne otrā gadījumā pats nav vainojams. Ņemot vērā, ka Makao trase uzskatāma par vienu no grūtākajām pasaulē, viņa sniegums debijas reizē uzskatāms pat par ļoti labu, ko novērtējusi arī komanda.

Pirmajā kvalifikācijā Calko sākotnēji sasniedza rezultātu 2:41.316, ko, salīdzinot ar treniņbraucienos paveikto, nevarēja nosaukt par īpaši labu un tobrīd sportists ierindojās tikai 26. pozīcijā. Mirkli vēlāk, kad līdz laika atskaites beigām bija atlikušas 22 minūtes, avāriju piedzīvoja Campos Racing pilots Ugo Valente, liekot tiesnešiem pirmo reizi apturēt kvalifikāciju.

Tai atsākoties, Calko izdevās ievērojami uzlabot savu rezultātu un sasniegt laiku 2:35.301, paceļoties jau uz 22. pozīciju. Tas nenoliedzami bija labākais rezultāts, ko daugavpilietis sasniedzis šajā nedēļas nogalē, taču ne viss, uz ko sportists spējīgs. Tiesa, scenārijs gandrīz vai atkārtojās un uzreiz pēc tam, mirklī, kad līdz beigām bija atlikušas nedaudz mazāk par 13 minūtēm, sienā ietriecās arī otrs Calko komandas biedrs Maikls Jongs un sarkanie karogi bija jāizkar otro reizi. Mašīna pat aizdegās un negadījuma vietā pacēlās melni dūmi. Campos Racing mehāniķiem līdz svētdienai būs darba pilnas rokas, jo jāremontē divas visai būtiski bojātas mašīnas.
           
Trešajā mēģinājumā Calko uzrādīja personīgo rekordu pirmajā sektorā, taču kopumā laiku kaut kur zaudēja un nespēja pārspēt savu iepriekšējo rezultātu. Fredijs Barts tikmēr parūpējās par trešo sarkano karogu izkāršanu, kad mazāk par piecām minūtēm pirms kvalifikācijas beigām arī piedzīvoja avāriju. Jau trešo reizi pusstundas laikā cīņu nācās pārtraukt.

Braucējiem pēc kvalifikācijas atsākšanās bija iespēja veikt vēl vienu lidojošo apli. Calko katrā no sektoriem sasniedza savus personiskos rekordus, no apļa laika nometa vēl pusotru sekundi un galu galā cīņu par starta vietām beidza ar rezultātu 2:33.847, kas kompānijas Regula Baltija atbalstītajam pilotam abus braucienus svētdien ļaus uzsākt no 19. pozīcijas.

"Kvalifikācija bija ļoti stresaina, taču gāja labi," savos iespaidos no Makao dalās 19 gadus vecais Konstantīns Calko. "Ļoti žēl, ka vienā no mēģinājumiem konkurenti man patraucēja uzrādīt labāku rezultātu. Biju ļoti dusmīgs uz vietējiem braucējiem un citiem, kas bija lēnāki par mani. Kāpēc es vienmēr laižu ātrākos garām, bet viņi mani nē?"

Tomēr ar sasniegto 19. starta vietu Calko ir vairāk nekā apmierināts un viņu slavē arī komanda.

"Kvalifikācija bija izcila," viņš neslēpj. "Mašīna ir ļoti laba. Jo ātrāk braucu, jo vairāk sapratu, ka būtu jāpamaina regulējumi. Taču ar rezultātu esmu ļoti apmierināts. Pirmajā sektorā biju tikpat ātrs kā uzvarētājs Ivans Mulērs. Komanda ir šokā! Viņi nesaprot, kā to visu var paveikt, pirmo reizi dzīvē iesēžoties priekšpiedziņas mašīnā, turklāt vēl Makao trasē. Esmu ļoti pateicīgs saviem sponsoriem Regula Baltija un LC Plast, kā arī vecākiem un faniem. Zinu, ka turpmāk veiksies vēl labāk kā šodien!"

Tikai vienu vietu augstāk kvalificējās Calko komandas biedrs Valente, kuram ir daudzu gadu pieredze ar šāda veida automašīnām - abus šķīra vien 0,582 sekundes. Turklāt Calko bija ātrāks par LADA rūpnīcas pilotu Mihailu Kozlovski un tādu pieredzējušu pilotu kā Francs Engstlers. Pirmās kvalifikācijas uzvarētājam Ivanam Mulēram Latvijas pārstāvis zaudēja tikai 3,7 sekundes. Savukārt starp Independent jeb neatkarīgo komandu ieskaites braucējiem Calko kvalifikācijā pat augstā devītā vieta. Kopumā trasē devās 34 dalībnieki.

Pirmo starta vietu ieguva pašreizējais pasaules čempions Ivans Mulērs ar Chevrolet Cruze automobili. Francūzis bija ātrākais gan pirmajā, gan otrajā kvalifikācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!