Foto: Publicitātes foto

Dažas Vācijas autobūves kompānijas BMW automašīnas ar dīzeļdzinējiem rada bīstamas gāzes, kas līdz 11 reizem pārsniedz Eiropas Savienības (ES) noteiktos piesārņojuma ierobežojumus, ceturtdien vēstīja Vācijas nedēļas žurnāls "Auto Bild".

Šī informācija seko drīz pēc tam, kad Vācijas autobūves koncerns "Volkswagen" (VW) atklāja, ka 11 miljoni tās automašīnu ar dīzeļdzinējiem visā pasaulē ir aprīkotas ar ierīcēm, kas var manipulēt ar gāzu izmešu testiem.

""Volkswagen" nav vienīgais auto ražotājs, kura automašīnas rada augstus slāpekļa oksīda līmeņus," norādīts žurnālā.

"Auto Bild" citēja Starptautiskās tīrā transporta padomes ("International Council on Clean Transportation", ICCT) veikto testu rezultātus, kuros konstatēts, ka "BMW X3 xDrive" automašīnas, kas aprīkotas ar dīzeļdzinējiem, rada gāzu izmešus, kas ir līdz 11 reizēm augstāki par ES noteiktajiem ierobežojumiem.

"Visi šie dati liecina, ka problēma nav raksturīga tikai VW," žurnāls citēja ICCT pārstāvja Pētera Moka teikto.

Izskanējušās informācijas ietekmē kompānijas akcija ceturtdien zaudēja gandrīz 10% no savas vērtības.

BMW ceturtdien noliedz informāciju, ka būtu krāpusies ar dīzeļdzinēju piesārņojuma testiem.

"BMW grupa nemanipulē un nekrāpjas nevienā emisiju testā. Mēs ievērojam katras valsts juridiskās prasības un ievērojam visu vietējās testēšanas prasības," norādīja autobūvnieks.

Jau vēstīts, ka VW svētdien paziņoja, ka ASV Vides aizsardzības aģentūra (EPA) un Kalifornijas štata Gaisa resursu pārvalde (CARB, pārbaudot VW ražotos dīzeļautomobiļus, ir konstatējušas "manipulācijas, kas pārkāpj Amerikas vides standartus".

ASV varas iestāžu dati liecina, ka VW 482 tūkstošus automašīnu, kas pārdotas šajā valstī, aprīkoja ar modernu programmatūru, kas, braucot normālā režīmā, izslēdz izmešu kontroli, kas tiek ieslēgta vien tad, kad tiek veikta automašīnu gāzu izmešu pārbaude.

Auto ražotājam draud līdz 18 miljardiem ASV dolāru (15,8 miljardiem eiro) sods, kā arī ir iedragāts VW zīmols gan ASV, gan citviet pasaulē.

Trešdien par atkāpšanos no amata paziņoja VW ģenerāldirektors Martins Vinterkorns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!