Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV lidmašīnu giganta "Boeing" darbinieks, kurš paudis bažas par uzņēmuma ražošanas standartiem, ir atrasts miris ASV, vēsta BBC.

Džons Barnets bija nostrādājis "Boeing" 32 gadus, līdz 2017. gadā veselības apsvērumu dēļ devās pensijā.

Dažas dienas pirms nāves viņš bija sniedzis liecības pret uzņēmumu vērstā trauksmes cēlēja (whistleblower) lietā.

"Boeing" jau paziņojis, ka ir sarūgtināts par Barneta nāvi.

Saskaņā ar BBC rīcībā esošo informāciju 62 gadus vecais vīrietis miris no "pašsakropļotas" brūces 9. martā, un policija veic izmeklēšanu.

No 2010. gada Barnets strādāja par kvalitātes vadītāju Ziemeļčārlstonas rūpnīcā, kur ražo "787 Dreamliner", ko galvenokārt izmanto tālsatiksmes maršrutos.

2019. gadā Barnets BBC stāstīja, ka darbinieki, būdami pakļauti spiedienam, apzināti gaisa kuģiem uz ražošanas līnijas uzstādīja nekvalitatīvas detaļas. Viņš arī sacīja, ka ir atklājis nopietnas problēmas skābekļa sistēmām, kas varēja nozīmēt sarežģījumus ārkārtas situācijās. Viņš stāstīja, ka drīz pēc darba uzsākšanas Dienvidkarolīnā viņam radās bažas par to, ka jaunu lidmašīnu saražošanas steigas dēļ montāžas process ir sasteigts un drošība ir apdraudēta. Barnets arī pastāstīja, ka dažos gadījumos, lai novērstu aizkavēšanos ražošanas līnijā, nekvalitatīvas detaļas pat izņemtas no metāllūžņu tvertnēm un uzstādītas lidmašīnām.

Viņš apgalvoja, ka ir brīdinājis vadītājus par savām bažām, bet nekāda rīcība nav sekojusi.

"Boeing" noliedza viņa apgalvojumus. Tomēr 2017. gadā ASV regulatora - Federālās aviācijas administrācijas (FAA) - pārskatā tika apstiprinātas dažas no Barneta bažām. "Boeing" tika uzdots to novērst.

Pēc aiziešanas pensijā Barnets uzsāka ilgstošu tiesvedību pret uzņēmumu.

Viņš apsūdzēja to nomelnošanā un karjeras kavēšanā viņa rīcības dēļ. "Boeing" apsūdzības noraidīja. Savas nāves brīdī Barnets bija Čarlstonā, lai piedalītos ar šo lietu saistītās juridiskajās intervijās.

Barnets tika atrasts miris savā automašīnā viesnīcas autostāvvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!