Foto: F64

Trešdien Finanšu ministrija (FM) noslēgusi 83 400 latus vērtu līgumu ar starptautisko auditorkompāniju SIA „Ernst & Young Baltic” par padziļinātas finanšu analīzes veikšanu AS „Liepājas metalurgs” (LM), portāls “Delfi” uzzināja FM.

Tāpat par šā uzņēmuma kontrolieri ir izraudzīts jurists Andis Pauliņš, kurš pārraudzīs uzņēmuma izdevumus un darījumus, tādējādi nodrošinot valsts pārraudzību uzņēmuma darbībai audita laikā un līdz turpmāko lēmumu pieņemšanai.

FM un „Ernst & Young Baltic" līgums noslēgts par 83 400 latiem bez pievienotās vērtības nodokļa. Līguma apmaksa sākotnēji tiks veikta no valsts budžeta līdzekļiem.

FM ir panākusi vienošanos, ka pēc audita noslēgšanas šos izdevumus valsts budžetam kompensēs LM akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals.

LM kontrolierim juristam Pauliņam ir vairāk nekā 18 gadu pieredze banku sektorā un vadībā. Pauliņš ir bijis "DnB/Nord līzings" valdes loceklis, strādājis ar aizdevumu restrukturizāciju un vērtējis kredītriskus.

FM atgādina, ka šā gada 5. februārī finanšu ministrs Andris Vilks (V) panāca vienošanos ar LM vadību par sadarbību uzņēmuma padziļināta audita veikšanā un uzņēmuma tālākas darbības kontrolē. Izvērtējot situāciju, valdība nolēma piesaistīt auditorkompāniju, kas veiks uzņēmuma padziļinātu finanšu analīzi.

Finanšu ministrs 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par LM saistībām 85,6 miljonu eiro (59,7 miljonu latu) apmērā, lai nodrošinātu prasījumus, kas var rasties no aizdevuma līguma, kas noslēgts starp LM un "UniCredit S.p.A". Šā gada 25. janvāri izsniegtais, bet vēl neatmaksātais valsts galvotā aizdevuma apmērs bija  73,6 miljoni eiro (51,7 miljoni latu).

Šobrīd  LM saistībā ar valsts galvojumu un valsts galvotā aizdevuma līgumu savas saistības pilda savlaicīgi un pilnā apmērā.

FM jau pērn sāka sarunas ar uzņēmumu par valsts galvotā aizdevuma restrukturizāciju (aizdevuma atmaksas grafika izmaiņām).

Jau vēstīts, ka LM valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē uzsvēra, ka gaidāmā elektrības sadārdzināšanās no obligātās iepirkuma komponentes (OIK) uzņēmumam ir izdzīvošanas jautājums, tādēļ nolemts Latvijas energokompānijai "Latvenergo" vairs nemaksāt OIK maksājumus.

"Valdē mēs pieņēmām lēmumu pārtraukt atmaksāt OIK daļu. Tas ir nesmuks lēmums, bet mums nav citas izvēles, kamēr šai problēmai nav risinājuma," teica Terentjevs un norādīja, ka tik straujš OIK kāpums uzņēmumu ved uz bankrotu.

Kompānija arī izplatīja paziņojumu, ka gaida valdības ātru un precīzu rīcību, kas dotu iespēju saglabāt modernizācijas gaitā būtiski paaugstināto uzņēmuma konkurētspēju.

Pērn LM apgrozījums sasniedza apmēram 300 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!