Foto: Publicitātes foto

Vērienīgajā elektropārvades tīklu savienojuma "Kurzemes loks" uzsākta vadu vilkšana. Darbi turpinās Ventspils novada Ziru, Piltenes un Tārgales pagastā, kā arī uzsākti darbi Alsungas novadā, portālu "Delfi" informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Šobrīd ir uzsākti vadu vilkšanas darbi uz Ventspils novada Ziru pagastā uzstādītajiem Kurzemes loka balstiem, tādējādi jau pavisam drīz atsevišķos līnijas posmos būs redzama jaunā tehnoloģiskā risinājuma 110/330 kV elektropārvades līnija.

Lai elektropārvades līnijā uzsāktu vadu vilkšanu, kas ir tehnoloģiski sarežģīts process, pirms tam notika sagatavošanās darbi: materiālu un iekārtu piegāde un izvietošana objektā, balstu enkurošana, izolatoru un vadu vilkšanas aprīkojuma uzstādīšana un pilottrošu izvilkšana.


Kurzemes loka izbūve aptver vairākus Kurzemes novadus un šobrīd pirmie būvniecības darbi ir sākušies arī Alsungas novadā. Šobrīd norit darbi līnijas atzarojumā uz Alsungas 110 kV apakšstaciju. Atzarojuma posmā līnija tiek izbūvēta pa esošās līnijas asi, tāpēc tiek veikta apejas balstu uzstādīšana, lai nepārtraucot elektroapgādi varētu turpināt esošo balstu demontāžu un pamatlīnijas jauno balstu uzstādīšanu.

2013.gadā līnijas izbūves darbi tiks uzsākti arī Kuldīgas, Aizputes, Durbes un Grobiņas novados, kur šobrīd turpinās tehnisko projektu izstrādes un saskaņošanas process.

Jau ziņots, ka elektropārvades tīklu savienojuma "Kurzemes loks" rekonstrukcijā šogad tiks ieguldīti 38 miljoni latu. Februārī jau uzstādīti pirmie 330 kV un 110 kV augstsprieguma balsti Ventspils novada Ziru, Piltenes un Tārgales pagastos, lai rekonstruētu esošo 110 kV līniju Grobiņa–Ventspils posmu, informē AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Rekonstrukcijā paredzēts paaugstināt elektropārvades līnijas balstu augstumu līdz 45 metriem, līdzšinējo 26 vietā, palielināt attālumu starp balstiem līdz 350 metriem līdzšinējo 250 vietā un uz vieniem elektropārvades līnijas balstiem izvietot divas elektropārvades sistēmas līnijas – 110 kV un 330 kV. Šāda inženiertehniski racionāla pieeja ļauj izvairīties no jauniem apjomīgiem lauksaimniecības zemju un meža platību apgrūtinājumiem.

Elektropārvades līnijas rekonstrukcija 2013.gadā noritēs Ventspils, Kuldīgas, Alsungas, Aizputes, Durbes un Grobiņas novada teritorijās, sākot no Ventspils.

"Kurzemes loka" izbūve nepieciešama galvenokārt tāpēc, ka esošais elektroenerģijas pārvades tīkls nenodrošina pietiekamu Kurzemes reģiona elektroapgādes drošumu, par ko varēja pārliecināties 2005. gadā, kad spēcīgo vētru rezultātā lielai daļai Kurzemes iedzīvotāju pat līdz vairākām nedēļām tika pārtraukta elektroapgāde. Pēc tā izbūves avāriju iespējamība pārvades sistēmā tiks būtiski samazināta, turklāt palielināsies operatīvās avāriju novēršanas iespējas.
"Kurzemes loka" projekts sastāv no vairākiem etapiem: Rīgas loka stiprināšana, 330 kilovoltu līnijas izbūve no Grobiņas uz Ventspili, 330 kilovoltu līnijas izbūve no Ventspils caur Dundagu un Tumi uz Rīgu.
Kurzemes loks ir daļa no kopējā Eiropas Savienības līdzfinansētā BEMIP (Baltic Interconnection Plan) plāna lielāka "NordBalt" projekta – LietuvasZviedrijas starpsavienojuma izbūvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!