Foto: DELFI
Latvijas pieredze ceļā uz eiro noderēs arī Lietuvai, uzskata Eiropas Savienības (ES) komisārs nodokļu un muitas jautājumos Aļģirds Šemeta, trešdien vēsta portāls "Delfi.lt".

Jau vēstīts, ka trešdien Eiropas Komisija ( EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) akceptējušas Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotajai valūtai.

Šemeta uzsvēra, ka "Šī ir iespēja Lietuvai rūpīgi izvērtēt kritērijus, kas noveda EK pie secinājuma, ka Latvija ir sasniegusi augstu un atbilstošu ilgtspējīgas ekonomiskās konverģences līmeni. Latvijas piemērs rāda, ka eiro nav ekskluzīvs klubs."

"EK lēmums dot zaļo gaismu Latvijas dalībai eirozonā ne vien apliecina valsts atbilstību makroekonomiskajiem kritērijiem, bet arī nozīmē, ka Latvijas sasniegumi tiek vērtēti kā stabili un ilglaicīgi, nevis tikai īslaicīgi," sacīja Šemeta.

Šemeta arī uzskata, ka Latvijas panākums eiro ieviešanā rada pamatu drošākas valsts nākotnes veidošanai. "Tas vēlreiz apliecina, ka cīņā ar krīzi Baltijas valstis izraudzījušās pareizo ceļu un, nebīdamās no sāpīgām reformām, kļuvušas par veiksmes modeli šajā vēl aizvien nemierīgajā ekonomiskajā vidē".

Savukārt mikroblogošanas vietnē "Twitter" Šemeta apsveica Latviju ar vēsturisko panākumu un uzsvēra, ka Latvija darot lepnumu visam reģionam.

Trešdien ECB un EK publiskotie ziņojumi ir dokumenti, kas dod pamatu tālākām sarunām Eiropas Savienības (ES) institūcijās par Latvijas pievienošanos eiro.
Izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Lai pievienotos eirozonai, EK un ECB vērtēja piecu Māstrihtas kritēriju izpildi: inflācijas procentu, ilgtermiņa procentu likmes, valdības budžeta deficītu, valdības kopējo parādu un valūtas kursa stabilitāti. Visus šos kritērijus Latvija izpilda.

Latvija plāno pievienoties eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!