Foto: LETA

Zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai ( V) būs jāatbild uz Saeimas opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) jautājumiem par Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbību saistībā ar tā dēvēto zirga gaļas skandālu.

No Straujumas atbildes SC deputātam Jānim Tutinam esot secināms, ka "Zemkopības ministriju un tās padotībā esošo PVD apmierina situācija, kad kontrole par gaļas izsekojamību netiek veikta atbilstošā līmenī".

Opozicionāri arī domā, PVD nevelta uzmanību mērķtiecīgai profilakses pasākumu realizācijai.

Tādēļ SC deputāti zemkopības ministrei pieprasījuši paskaidrojumus par to, kādēļ vienam no zirga gaļas izmantošanā vainotajiem uzņēmumiem – SIA "Forevers" ar PVD noslēgtajā līgumā ir uzlikts pienākums informēt dienestu par neatbilstošas gaļas saņemšanu.

Tāpat deputāti vēlas zināt, vai PVD pārbaudes pārtikas ražošanas uzņēmumos nav pārāk retas, kādēļ par gaļas kvalitāti atbild uzņēmēji, nevis PVD, kā arī to, vai Zemkopības ministrija bijusi informēta par pastāvošajām neatbilstībām Lauksaimniecības datu centra lauksaimniecības dzīvnieku datu reģistrā.

Deputāti arī pieprasa Straujumas paskaidrojumus par to, kuros pārstrādes uzņēmumos nonākuši pārējie nokautie zirgi.

Kopumā saistībā ar zirgu gaļas skandālu deputātiem radušies 14 dažādi jautājumi zemkopības ministrei.

Jau vēstīts, ka PVD, atklājot krāpšanos ar gaļu arī Latvijā, nolēma lūgt notikušo izvērtēt arī policijai. PVD uzskata, ka notikusi krāpšana un patērētāju maldināšana. Tā dēvētais zirga gaļas skandāls, kas šā gada sākumā "satricināja" Eiropu un skāra arī Latviju, noslēdzies ar paaugstinātu zirga DNS klātbūtni septiņos Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas uzņēmumu ražoto produktu paraugos, kā arī pārtikas uzraugu piemērotiem naudas sodiem SIA "Forevers" un "Rēzeknes gaļas kombinātam" un vairākiem mazajiem uzņēmumiem. Naudas sodus piemērojis arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), kas savas kompetences ietvaros pārbaudīja septiņus uzņēmumus, taču VID sodīto uzņēmumu nosaukumus neatklāj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!