Foto: F64

Finanšu grūtības nonākušās AS „Liepājas Metalurgs” (LM) akcionārs Kirovs Lipmans aicina nekavējoties sasaukt uzņēmuma ārkārtas akcionāru sapulci un tās darba kārtībā iekļaut jautājumu par jaunas padomes ievēlēšanu, portālu “Delfi” informēja Lipmana preses pārstāvji.

Lipmans uzņēmumam LM, revidentam „PricewaterhouseCoopers", Uzņēmumu reģistra Rīgas reģionālajai nodaļai, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un biržai "NASDAQ OMX Riga" norādījis, ka 29. jūlijā atstāja LM padomes locekļa amatu un tāpēc lūdz nekavējoties sasaukt LM ārkārtas akcionāru sapulci, kuras darba kārtībā iekļaut jautājuma izlemšanu par jaunas padomes ievēlēšanu.

Lipmans uzskata, ka līdz ar viņa atkāpšanos no LM padomes locekļa amata uzņēmuma padome visā tās sastāvā ir zaudējusi savu tiesībspēju un tādējādi tā, saskaņā ar Komerclikumu, ir nekavējoties jāievēl no jauna ārkārtas akcionāru sapulcē, kurai arī ir jānotiek nekavējoties, jo īpaši ņemot vērā sarežģīto LM finanšu situāciju.

"Vēlos uzsvērt, ka arī LM statūti noteic, ka padome sastāv no sešiem padomes locekļiem, līdz ar to šī brīža padomes skaitliskais sastāvs ir pretrunā ar LM statūtos noteikto," atzīmē Lipmana advokāts Pāvels Rebenoks.

Viņš norāda, ka Komerclikuma normas noteic Lipmana kā akcionāra tiesības uz vismaz viena viņa izvirzīta kandidāta atrašanos akciju sabiedrības padomē.

„Ja mana klienta izvirzīts kandidāts neatrodas padomē, LM padomes lemtspēja ir zudusi, jo, turpinot darbu, padome rīkojas bez un, iespējams, pretēji viena no akciju sabiedrības akcionāriem gribai, kuram tādējādi, bez viņa interešu pārstāvja padomē, tiek liegtas tiesības uz viņam piederošās kapitālsabiedrības daļas kontroli, tai skaitā, tiek liegtas tiesības lemt par valdes sastāva izmaiņām un citiem padomes kompetencē esošajiem jautājumiem," skaidro Rebenoks.

Tāpat viņš piebilda - ja likums paredz konkrētam akcionāram pārstāvi akciju sabiedrības padomē saistībā ar viņa balsstiesīgā kapitāla apmēru, bet viņa pārstāvis tur neatrodas, turpmākā padomes darbība nav iespējama, jo katrs tās lēmums tiek pieņemts bez iespējas attiecīgajam akcionāram paust savu nostāju caur savu pārstāvi - padomes locekli, un tādējādi tiek radīts un turpināts konkrētā akcionāra būtisks tiesībaizskārums - viņam tiek liegts ņemt dalību akciju sabiedrības pārvaldē, ietekmēt padomes lēmumus un paust savu nostāju citos padomes kompetencei piekrītošos jautājumos.

„Tādējādi uzskatu, ka šā gada 29. jūlija LM akcionāru sapulcē ievēlētā padome ar mana klienta Lipmana atkāpšanos no amata tajā pašā diena ir zaudējusi savu tiesībspēju, līdz ar ko visi tās turpmākie lēmumi un paziņojumi nav tiesiski un tādējādi maldina sabiedrību, tai skaitā Rīgas fondu biržu, kas nav korekti un būtu nekavējoši jānovērš," uzsver Rebenoks.

Jau vēstīts, ka 29.jūlijā tika pārvēlēta LM padome un tās loceklis un uzņēmuma akcionārs Lipmans pieņēmis lēmumu atstāt padomes locekļa amatu

Jaunajā uzņēmuma padomē bija ievēlēts LM akcionārs Lipmans, līdzšinējais LM padomes loceklis Guntis Vilnītis. No jauna uzņēmuma padomē ievēlēts LM galvenais inženieris Egils Kupšis, galvenā ekonomiste Benita Imbovica, jurists un maksātnespējas administrators Ainars Kreics, kādreizējais policijas darbinieks Genādijs Atujevs.

LM padomē turpmāk nestrādās līdzšinējais uzņēmuma padomes priekšsēdētājs un viens no lielākajiem akcionāriem Sergejs Zaharjins un viņa dēls Aleksejs Zaharjins, kā arī padomes locekļi Andris Deniņš un Māris Pomerancis.

Kā teikts paziņojumā biržai, LM padome par padomes priekšsēdētāju ievēlējusi Vilnīti, par padomes priekšsēdētāja vietnieku - Kreicu.

Par uzņēmuma valdes locekli ievēlēta Čirkše, jo akcionārs Segals atstājis darbu valdē. Līdz ar to LM valdes priekšsēdētājs ir Valērijs Terentjevs, bet valdes locekļi Leons Ptičkins un Čirkše.

Jau vēstīts, ka Valsts kase pārskaitīja 67 465 056 eiro ( 47 414 711 latus) Itālijas bankai "UniCredit S.p.A.", kas ir valsts galvotā kredīta LM pamatsummas atlikums.

LM kredītsaistību atmaksas dēļ Latvijas valstij neizdosies 2013.gadu noslēgt ar mazāku budžeta deficītu, taču valsts cer kredītu atgūt.

līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā LM akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās LM akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijasmetalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par LM iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt LM tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Uzņēmumam tika noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam, bet jūlija beigās tas pagarināts līdz 26.augustam.

Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!