Foto: LETA

Par finanšu grūtībās nonākušā AS “Liepājas metalurgs” (LM) akcionāriem Iļjam Segalam un Sergejam Zaharjinam piederošo uzņēmuma akciju aresta atcelšanu lēmums būs jāpieņem izmeklētājiem, portālam “Delfi” sacīja akcionāru advokāts Egons Rusanovs.

Pēc viņa teiktā, pagaidām akciju atsavināšanas aizliegums vēl neesot atcelts, taču "pastāv zināmas cerīgas indikācijas, ka tas varētu tikt atcelts".

Rusanovs gan neko neesot dzirdējis par panākto akcionāru un uzņēmuma kreditoru kluba konsultantu "Prudentia" vienošanos, kas paredz līdz pirmdienas, 19.augusta, beigām parakstīt vienošanos par atteikšanos no viņiem piederošajām LM akcijām.

Ja šāda vienošanās ir panākta, tad Zaharjinam un Segalam būs jāvēršas pie izmeklētāja. Tieši viņam būs jāapstiprina šī principiālā vienošanās. Tā kā valsts ir ieinteresēta glābt LM, tad, ja tic iepriekšminētajai informācijai, tad ir pienācis brīdis LM akciju nodošanai. "Nedomāju, ka valsts varētu likt šķēršļus šādam solim," sacīja advokāts.

Viņš nenoliedza, ka lēmums var tikt pieņemts tās pašas dienas laikā, kad šāds lūgums policijai tiks izteikts, taču izmeklētājam, visticamāk, būtu jāzina savas vadības viedoklis, arī kriminālprocesu uzraugoša prokurora viedoklis, cik ilgā laikā viņi var atrisināt šo jautājumu.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka akcijām noteiktais arests joprojām ir spēkā.

Jau vēstīts, ka 15.augustā LM akcionāri Kirovs Lipmans, Zaharjins un Segals tikās ar finanšu konsultanta "Prudentia Advisers" pārstāvjiem, tomēr vēl nebija skaidrs, par ko sarunas ir notikušas, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Zaharjins un Segals gan oficiāli neesot iepazīstināti ar dokumentiem, kas liecinātu, ka viņiem kriminālprocesā ir kāds status. To portālam "Delfi" iepriekš sacīja abu advokāts. Savukārt LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka Zaharjinam un Segalam, visticamāk, kriminālprocesā esot piemērots aizdomās turamo statuss.

Līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā LM akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās LM akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijasmetalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par LM iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt LM tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Uzņēmumam tika noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam, bet jūlija beigās tas pagarināts līdz 26.augustam.

Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!