Foto: LETA
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apstiprina, ka saņemta informācija par paaugstināta benzopirēna līmeņa konstatēšanas gadījumiem Latvijas šprotēs Igaunijā un Ungārijā.

Kā norāda PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākais eksperts Andris Vaiders, Igaunijā šāds gadījums bijis pagājušā gada nogalē, bet Ungārijā - šī gada sākumā.

Produkcijas izsekojamības pārbaudēs konstatēts, ka minētā produkcija Latvijas tirgū nav nonākusi.

Ziņojums no Ungārijas saņemts nesen, tādēļ šis gadījums vēl tiek pārbaudīts. Neatbilstība esot konstatēta uzņēmuma SIA "Sabiedrība IMS" produkcijā.

Savukārt par ziņojumu no Igaunijas PVD informē, ka ir veiktas pārbaudes uzņēmumā SIA "Zvani". Produkcija tika atsaukta un iznīcināta. Uzņēmumam saražotajai produkcijai joprojām tiek veikta pastiprināta benzopirēna laboratoriskā kontrole.

PVD atgādina, ka paaugstināta benzopirēna norma kūpinātos zvejas produktos reizēm tiek konstatēta. Visos gadījumos tiek veiktas attiecīgās darbības, lai nepieļautu šādu gadījumu atkārtošanos.

Kā ziņots, Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" ceturtdien paziņoja, ka paaugstinātu benzopirēna līmeni Latvijā ražotajā šprotēs esot konstatējuši arī Ungārijas un Igaunijas pārtikas veterinārie dienesti.

Pirmdien "Rosseļhoznadzor" paziņoja, ka Latvijas uzņēmumā "Rānda" ražotajās šprotēs esot konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis.

Savukārt otrdien izskanēja informācija, ka Krievijas patērētāju aizsardzības dienests "Rospotrebnadzor" apturējis Latvijas uzņēmuma "Kolumbija" šprotu partijas tirdzniecību. No tirdzniecības izņemti 24 000 šprotu kārbu.

PVD informē, ka, pamatojoties uz Krievijas dienestu informāciju, veiktas abu uzņēmumu pārbaudes. Zvejas produktu apstrādes uzņēmumā SIA "Rānda" pārbaudīti kūpināšanas procesi, izmantotie kūpināšanas materiāli, izejviela, pārbaudīti tehnoloģisko pierakstu rezultāti, paškontroles rezultāti. Pārbaudes brīdī uzņēmums jau bija nodevis vairākus paraugus benzopirēna noteikšanai, veicis kūpināšanas procesu pārbaudi un mainījis dūmu filtrus, kā arī veicis citus pasākumus, kas varētu samazināt benzopirēna līmeni.

Neskatoties uz to, arī PVD paņēma produktu paraugus benzopirēna pārbaudēm un turpmāk pakļaus uzņēmuma produkciju pastiprinātai kontrolei.

SIA "Kolumbija LTD" pārbaudes laikā tika izvērtēts produktu marķējums, kā arī izmantotās metodes produktu uzturvērtību noteikšanai. Tika konstatēts, ka uzņēmums uzturvērtības ir noteicis, veicot aprēķinus atbilstoši Eiropas normatīvo aktu prasībām. Vienlaicīgi, lai objektīvi spriestu par produkcijas organoleptiskajām īpašībām, tika noņemti identiskas produkcijas paraugi laboratoriskajai testēšanai.

Pēc laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanas tiks spriests par turpmāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!