Foto: DELFI
Krievija apturējusi Latvijas kompānijas “Kolumbija LTD” zivju konservu “Libava” tirdzniecību. Kopumā apturēta 24 000 konservu kārbu izplatīšana, paziņojumā medijiem vēsta “Rospotrebnazor”.

Lēmums pamatots ar to, ka kontroles pasākumu laikā konstatēts - šī produkcija neatbilst Krievijas likumu prasībām, kas nosaka pieļaujamo tauku saturu, enerģētisko vērtību, kā arī produkta garšas un smaržas kritērijiem. 

Konservu pārbaudes notikušas saistībā ar to, ka prezidents Vladimirs Putins pērnā gada 12.decembrī tikšanās laikā ar iedzīvotājiem saņēmis vairākus ziņojumus par šo jomu. Šo ziņojumu saturs netiek atklāts.

Konservus aizliegts tirgot vairākos veikalos Maskavā un Maskavas apgabalā.

Tiek atzīmēts, ka "Kolumbija LTD" produkcijai notiek papildus pārbaudes.

"Kolumbija LTD" vadītājs Igors Krupņiks portālam "Delfi" sacīja, ka ar šādu problēmu uzņēmums saskaras pirmo reizi. Proti, Krievijas atbildīgais dienests iebildis pret to, ka uz etiķetes norādītais tauku un ogļhidrātu apjoms atšķiras no produktā esošā. Tomēr zivju konservos šie rādītāji atšķiras katrā sezonā, bet ne Krievijas, ne Eiropas Savienības normatīvi nenosaka pieļaujamo atšķirību diapazonu.

"Šobrīd mēs domājam, kā saprast, ko tad īsti likt uz etiķetes," spriež Krupņiks. Pašlaik arī "Kolumbijai Ltd" nav precīzas informācijas par to, kuru produktu tirdzniecība ir apturēta, tādēļ arī materiālais kaitējums vēl nav zināms. "Mums ir produkti, kas maksā 0,40 eiro, un ir tādi, kas maksā pusotru eiro," viņš skaidro.

Krupņiks gan teic, ka šoreiz situācija pilnīgi citādāka nekā 2007. gadā, kad Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumu eksports uz Krieviju tika pārtraukts. Šoreiz aizdomas krīt uz negodīgiem konkurences paņēmieniem no kaimiņu "pagalma", jo "Latvijas konserviem ir savs plaukts, bet Krievijas konserviem - savējais", tādēļ pēkšņo vēršanos pret Latvijas uzņēmumu ar iekšējā tirgus pasargāšanu nebūtu loģiski skaidrot, uzskata uzņēmējs.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc  informācijas Krievijas atbildīgā dienesta mājaslapā par to, ka tiek apturēta "Kolumbija LTD" zivju produkcijas realizācija, gaidīs oficiālu informāciju par pārbaudītās produkcijas partijas numuru un produkcijas veidu, kurā konstatētas neatbilstības, portālu "Delfi" informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Tāpat līdz oficiālas informācijas saņemšanai, PVD aicinās uzņēmumu sniegt skaidrojumu par radušos situāciju. Viņa norāda, ka Krievijas uzraudzības dienesta paziņojums neietekmē  uzņēmuma produkcijas eksportu.

Jau vēstīts, ka Latvijas zivju pārstrādes uzņēmuma produkcijā Krievija 13.janvārī konstatēja paaugstinātu kancerogēnās vielas benzopirēna līmeni.

Liepājas uzņēmums "Kolumbija Ltd" ir viens no lielākajiem Latvijas zivju konservu ražotājiem. Tā īpašnieki ir Krievijas pilsoņi Igors Krupņiks Vadims Prokofjevs un Kiprā reģistrētais uzņēmums "Nirtolex Limited", liecina "Lursoft" datu bāzes informācija. Katram no īpašniekiem pieder 33,33% uzņēmuma kapitāldaļu. 2012. gadā tā apgrozījums bija 0,8 miljoni latu (1,1 miljons eiro).

2006.gadā Krievija vairāku Latvijas uzņēmumu ražotos zivju izstrādājumos konstatēja paaugstinātu benzopirēna līmeni un aizliedza to importu. Šīs krīzes risināšanā iesaistījās abu valstu amatpersonas. Vairāki Latvijas uzņēmumi bija spiesti samazināt darbinieku skaitu un cieta zaudējumus.

Pamatojot to ar faktu, ka nav iespējams radīt tradicionālus kūpinājumus tā, lai galaproduktā nebūtu benzopirēna, abu valstu sarunās beigu beigās tika panākts risinājums: 2008. gada beigās attiecībā uz šo vielu Krievija pielīdzināja savas normas Eiropas Savienības noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!