Foto: stock.xchng

Eiropas Parlaments (EP) trešdien apstiprināja Tabakas direktīvas grozījumus, kas aizliedz mazās cigarešu paciņas, cigaretes un tabaku ar "garšām", kā arī paredz to, ka ilustrētajiem brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu būs jāsedz 65% no iepakojuma.

Kā skaidro EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele, grozījumu mērķis ir padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu jauniešiem. Jauni noteikumi radīti arī elektronisko cigarešu pārdošanai.

Jauno likumu ES Ministru padomē oficiāli apstiprinās 14.martā. Dalībvalstīm direktīvas prasības būs jāiestrādā valsts likumos divu gadu laikā pēc tās stāšanās spēkā.

"Šodienas balsojums vainago vairākus gadus ilgušo darbu, kas bijis veiksmīgs, neraugoties uz tabakas industrijas lobiju intensīvo pretdarbība. Jaunie pasākumi ievērojami apgrūtinās jaunās smēķētāju paaudzes "vervēšanu". Mēs zinām, ka cilvēki sāk smēķēt tieši bērna gados: vairākums smēķētāju norāda, ka par tādiem kļuvuši vēl pirms 18 gadu vecuma", norādīja par parlamenta ierosinājumiem atbildīgā deputāte Linda Makavena.

Pašreiz tiesību akti nosaka, ka brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu jāaizņem vismaz 30% no paciņas priekšpuses un 40% no aizmugures, un obligāti jāsatur attēls, ko lielākā daļa dalībvalstu pašlaik nenodrošina. Jaunie noteikumi pieprasa brīdinājumus palielināt līdz 65% gan uz priekšējās, gan aizmugurējās virsmas.

Visās dalībvalstīs aizliegs arī iepakojumus, kuros ir mazāk nekā 20 cigarešu, jo tie parasti ir lētāki un tādējādi — vieglāk pieejami bērniem.

Direktīva sakārtos arī noteikumus par elektroniskajām cigaretēm. E-cigaretes, kuras pārdos kā smēķēšanas atmešanas līdzekli, regulēs ar tiem pašiem noteikumiem, kas attiecas uz zālēm. Citos gadījumos tās regulēs tāpat kā tabakas produktus, un šajos gadījumos nikotīna koncentrācija nedrīkstēs pārsniegt 20 mg/ml.

Elektroniskajām cigaretēm jābūt "bērnu drošām" un uz tām jāizvieto brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu, un uz tām attieksies tie paši reklāmas ierobežojumi, kas uz tabakas produktiem.

Jaunie noteikumi aizliegs gan cigarešu, gan tinamās tabakas īpašās garšas un aromātus, pamatojot to ar viedokli, ka tas vairo smēķēšanas pievilcību jauniešiem. Mentola cigaretes aizliegs no 2020. gada, tomēr īpašie aromāti būs atļauti ūdenspīpju tabakai.

Eiropas Komisija pieņems īpašu sarakstu ar tabakas un cigarešu piedevām, kas tomēr būs atļautas, jo dažas no piedevām, piemēram, cukurs, ir nepieciešamas tabakas ražošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!