Foto: DELFI

Izskatīšanai Saeimas komisijās ceturtdien nodoti divi dažādi Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi, kas abi paredz atlikt mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus liberalizāciju līdz nākamā gada sākumam.

ZZS sagatavotais likumprojekts, atšķirībā no otra likumprojekta, kurš paredz pilnībā atlikt mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus "atvēršanu", paredz, ka turpmāk par aizsargātiem lietotājiem, tas ir, mājsaimniecībām, kas elektroenerģiju iegādājas par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktiem tarifiem, tiktu uzskatītas tikai tās mājsaimniecības, kurās mīt trūcīgie vai maznodrošinātie.

Argumentējot iemeslus elektroenerģijas tirgus pilnīgas "atvēršanas" atlikšanai, deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP) norādīja, ka liberalizācijas atlikšana līdz nākamā gada 1. janvārim ļaus saglabāt elektroenerģijas cenas to pašreizējā apmērā un mājsaimniecības varēs labāk sagatavoties gaidāmajam cenu pieaugumam.

Viņa arīdzan norādīja, ka tās mājsaimniecības, kuras jau noslēgušas līgumus ar elektroenerģijas piegādātājiem par elektrības iegādi pēc šā gada 1. aprīļa, kad bija plānots "atvērt" elektrības tirgu, varēs šos līgumus lauzt un tām netiks piemērotas soda sankcijas.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien Laimdotas Straujumas (V) valdību veidojošās partijas vienojās atlikt elektroenerģijas tirgus pilnīgu liberalizāciju līdz 2015. gada 1. janvārim. ZZS deputātu piedāvātais likumprojekts gan paredz, ka aizsargātajiem lietotājiem, tas ir, trūcīgajiem un mazturīgajiem, elektroenerģijas tarifs varētu tikt regulēts arī pēc tirgus atvēršanas.

Jau nākamnedēļ Saeimā varētu nonākt likumprojekts, kas pēc tirgus atvēršanas regulēs kārtību, kādā trūcīgie un maznodrošinātie saņem valsts atbalstu elektrības rēķinu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!