Foto: DELFI
Mobilo sakaru operators SIA "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) pērn strādājis ar 22 835 736 eiro peļņu un 161 027 201 eiro apgrozījumu, liecina uzņēmuma iesniegtais finanšu pārskats par 2013.gadu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmuma peļņa pērn, salīdzinot ar 2012.gadu, ir samazinājusies par 41%, savukārt apgrozījums sarucis par 7%. 2012.gadā LMT nopelnīja 38 997 383 eiro un apgrozīja 173 735 357 eiro.

Gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka apgrozījuma samazinājumu noteikusi gan nozarē valdošā konkurence un cīņa par klientu piesaisti, gan ES regulu prasību realizācija. LMT ir turpinājis investēt tīkla infrastruktūras un pakalpojumu attīstībā. 2013.gadā LMT infrastruktūrā investējis aptuveni 24 miljonus eiro. Pieaugot tīkla vērtībai, palielinājies arī ilgtermiņa ieguldījumu nolietojums, kas bijis viens no būtiskākajiem iemesliem peļņas kritumam.

2013.gadā LMT turpinājis investēt tīkla modernizācijā, patlaban vairāk nekā 93% Latvijas teritorijas ir pieejams 3G ātrgaitas internets. LMT komercrežīmā piedāvā arī 4G internetu, kas kopš pērnā gada beigām pieejams lietošanai arī viedtālruņos.

Pērn arvien stabilāku vietu mobilā tālruņa ikdienas izmantošanā ir ieņēmis mobilais internets. LMT pakalpojuma "Internets telefonā" datu apjoms gada laikā pieaudzis 1,3 reizes un "Internets datorā" - 2,5 reizes. Gada laikā datu pakalpojumu lietotāju skaits ir audzis par nepilniem 100 000. Attīstot arī dažādus mobilo sakaru risinājumus, kopš 2013.gada sākuma M2M (Machine to Machine) pakalpojumu lietotāju skaits pieaudzis vairāk nekā par 45%.

Pērn bijis vērojams straujš viedtālruņu un dažādu interaktīvo ierīču skaita pieaugums tīklā. Patlaban vairāk nekā 40% no pārdotajiem viedtālruņiem atbalsta 4G, un kopumā LMT tīklā darbojas gandrīz 40 000 ceturtās paaudzes viedtālruņu. Nozīmīgi ir audzis arī planšetdatoru lietotāju skaits.

Turpinot klientu apkalpošanas reformu, LMT ieviesis personalizēto pakalpojumu - personīgais konsultants pieslēguma "Brīvība" klientiem.

2013.gadā uzņēmums realizējis vairākus nozīmīgus projektus - aprīlī LMT pārgājis uz rēķinu izsūtīšanu elektroniskā veidā, bet septembrī optimizēts LMT pakalpojumu portfelis, atsakoties no nerentabliem un morāli novecojušiem produktiem.

LMT pērn izveidojis arī jaunu vizuālo tēlu. 2013.gada rudenī zīmols "Okarte" apvienots ar LMT, radot priekšapmaksas karti "LMT Okarte".

Pērn pašvaldību vēlēšanās LMT nodrošinājis bezmaksas internetu datorā aptuveni 300 vēlēšanu iecirkņos, lai balsis varētu skaitīt elektroniski. LMT pērn turpināja īstenot jauno talantu attīstības programmu LMT Basketbola akadēmija.

Runājot par turpmāko attīstību, LMT nākamajos piecos gados plānojis veikt ieguldījumus vairāk nekā 125 miljonu eiro apmērā, to vidū lauku teritorijās ar nelielu iedzīvotāju blīvumu. Ministru kabineta (MK) piešķirtā uzņēmumu ienākumu nodokļa atlaide tīkla attīstībai lauku teritorijās ļaus ieviest jaunākās paaudzes tehnoloģijas daudz ātrāk arī reģionos.

LMT plānojis nākotnē īpašu uzmanību veltīt saiknes ar klientu attīstīšanai un pilnveidošanai. Plānots turpināt investēt līdzekļus darbinieku apmācībā un informācijas sistēmas uzlabošanā, lai klienti varētu sev nepieciešamo palīdzību saņemt ātri, norādīts vadības ziņojumā.

LMT valde ierosina izmaksāt dividendes 100% apmērā no 2013.gada peļņas.

SIA "Latvijas Mobilais Telefons" reģistrēta 1992.gadā. 49% LMT daļu pieder Skandināvijas koncernam "TeliaSonera", pa 23% daļu - SIA "Lattelecom" un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", bet 5% - Privatizācijas aģentūrai.
LMT valdes priekšsēdētājs ir Juris Binde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!