Foto: Publicitātes foto

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), īstenojot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanas pasākumus un veicot ceļotāju bagāžas kontroli, laboratoriski pārbaudot no bagāžas izņemto produktu sastāvu, konstatējis ĀCM vīrusa klātbūtni Baltkrievijas izcelsmes gaļas produktos, portālu "Delfi" informē PVD.

Baltkrievijas vārītajās desās, salami desās un cīsiņos, kopumā 6 no 20 pārbaudītajiem gaļas produktu paraugiem, konstatēts vīruss.

Cilvēks ar neatļautiem pārtikas produktiem bagāžā ir galvenais riska faktors ĀCM ievazāšanai, līdz ar to jau no 2013.gada vidus PVD, sadarbojoties ar Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Muitas pārvaldi un Valsts Robežsardzi, veic no trešajām valstīm ieceļojošo privātpersonu bagāžas pastiprinātas kontroles.

Šī gada 11 mēnešos no ceļotāju bagāžas kopā izņemtas vairāk nekā 52 tonnas gaļas un piena produktu.

PVD atgādina, ka iebraucot Eiropas Savienības teritorijā, tostarp Latvijā, no trešajām valstīm nedrīkst ievest dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus: gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus.

Ja pārbaudes laikā ceļotāja bagāžā konstatē neatļautos produktus, tie tiek konfiscēti un nodoti iznīcināšanai.

PVD sadarbībā ar VID Muitas pārvaldi un Valsts Robežsardzi, pamatojoties uz pārbaužu rezultātiem un izņemtajiem pārtikas daudzumiem, turpinās pastiprinātās privātpersonu bagāžas pārbaudes uz robežas ar trešajām valstīm, lai maksimāli samazinātu risku ievest Latvijā ĀCM vīrusu ar dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!