Foto: LETA

Valstij vērtīgākā daļa pēc AS "Latvijas Gāze" (LG) sadalīšanas būs jaunais māsasuzņēmums - pārvades uzglabāšanas operators, un valdībai būtu jāvērtē iespējas iegādāties vairākuma daļas šajā uzņēmumā.

Tas izriet no ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) teiktā žurnālistiem.

"Latvijas valstij, ja ir jāpiedalās, ir jāpiedalās stratēģiskās infrastruktūras turēšanā - tā ir pārvade, uzglabāšana," viņa skaidroja.  Stratēģiskā infrastruktūra pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā esot ļoti vērtīgs un svarīgs aktīvs, un valstij būtu nopietni jāizvērtē, vai iegādāties tajā daļas.

"Es pat teiktu, ka jā," sacīja Reizniece-Ozola.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem pēc valdības sēdes norādīja, ka pašlaik par valsts dalību jaunajā LG māsasuzņēmumā nav lemts – svarīgākais esot tas, ka pieņemts lēmums par LG sadalīšanu. "Tagad jāizstrādā likumdošanas akti, procedūras," viņa norādīja.

Pēc Straujumas teiktā, pastāv vairākas iespējas – gan atsavinot LG māsasuzņēmumu privātai kompānijai, gan valstij.  "Tas atkarīgs no tā, kādus likumdošanas aktus mēs pieņemsim un vai būs interese privātajā sektorā – šķiet, ka interese būs," viņa klāstīja.

Savukārt iegādāties Vācijas uzņēmuma "E.ON Ruhrgas" akcijas LG neesot jēgas, jo Latvija iegūtu mazākuma akcijas bez reālas ietekmes uzņēmumā.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu sadalīt LG divos uzņēmumos - vienā uzņēmumā būtu nodalīts pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, iekļaujot arī Inčukalna gāzes krātuvi, bet otrā uzņēmumā būtu sadales un tirdzniecības sistēmas operators.

Dabasgāzes pārvades sistēmas operatora īpašumtiesības tiks nodalītas ar 2017.gada 3.aprīli, bet 2016.gadā  tiks izveidots LG māsasuzņēmums, kura rīcībā būtu arī dabasgāzes uzglabāšanas infrastruktūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!