Foto: Shutterstock
Valsts nekustamo īpašumu pārvaldītāja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) konsolidētais apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2013.gadu, audzis par 8% un sasniedza 51,7 miljonus eiro, savukārt uzņēmuma konsolidētā peļņa sarukusi uz pusi un bija 2,49 miljoni eiro, pavēstīja VNĪ Komunikācijas daļā.

Apgrozījuma kāpums nodrošināts gan palielinot VNĪ būvniecības, gan nomas ieņēmumu apmērus.

Tostarp pērn VNĪ un tās meitas uzņēmumi valsts budžetā ir ieskaitījuši 17,37 miljonus eiro, kas ir par 33% vairāk nekā pērn (2013.gadā VNĪ veikusi maksājumus valsts budžetā 13 miljonu eiro apmērā).

Nozīmīgākās VNĪ investīcijas 2014.gadā bijušas Rīgas pils rekonstrukcija un restaurācija, Latvijas Nacionālā arhīva ēkas Rīgā, Šampētera ielā 16 energoefektivitātes uzlabošanas būvdarbi, Raiņa un Aspazijas muzeja ēku atjaunošana un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Cēsu depo būvniecība.

Tāpat pērn VNĪ sācis vērienīgu, jaunu objektu apsaimniekošanu - Valsts ieņēmumu dienesta un Pasaules tirdzniecības centra apsaimniekošanu.
Pērnā gada beigās sabiedrības pārvaldībā atradās 4803 nekustamie īpašumi, kuru kopējā kadastrālā vērtība sasniedza 318 miljonus eiro. VNĪ pārvaldībā ir ēkas 1,04 miljonu kvadrātmetru platībā un zemes 17,57 miljonu kvadrātmetru platībā.

2013.gadā VNĪ konsolidētais apgrozījums bija 47,986 miljoni eiro, bet peļņa - 5,082 miljoni eiro.

VNĪ meitas uzņēmumi ir "VNĪ pilis", kas nodarbojas ar Mežotnes pils un Igates pils apsaimniekošanu un viesnīcu un restorānu komercdarbību un "Veselības aprūpes nekustamie īpašumi", kuras darbības mērķis ir nodrošināt veselības aprūpes sistēmas vajadzībām izmantojamā valsts nekustamā īpašuma efektīvu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un būvniecību atbilstoši veselības aprūpes nozares interesēm.

VNĪ ir Finanšu ministrijas pārziņā. Uzņēmums nodarbojas ar nekustamo īpašumu izīrēšanu, iznomāšanu, pirkšanu, pārdošanu un citiem darījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!