Foto: Scanpix

Satraukums par jēlnaftas pārprodukciju pasaulē sekmējis naftas cenu kritumu trešo nedēļu pēc kārtas.

"Brent" markas jēlnaftas cena nedēļas laikā ir nokritusies par teju 2,8%, bet mēneša laikā - par aptuveni 10%, savukārt WTI markas jēlnaftas cena nedēļas laikā ir sarukusi par 3,5%, bet kopš jūlija sākuma - par 14%.

Nedēļas sākuma naftas cenu svārstības ietekmēja Irānas un sešu lielvalstu tuvošanās vienošanās parakstīšanai par Irānas kodolprogrammu, kā arī prognozes, ka Irāna varēs palielināt naftas eksportu ne agrāk par nākamo gadu. Taču nedēļas otrajā pusē tika publicēti dati par ASV komerciālajām degvielas rezervēm, kas veicināja naftas cenu kritumu.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) savā ikmēneša ziņojumā atzīst, ka, ņemot vērā jēlnaftas pārprodukcijas apmērus, naftas cenām vajadzēja kristies vēl straujāk, un brīdina, ka, ļoti iespējams, tirgus zemākais līmenis vēl nav sasniegts. Vienlaikus atsevišķi eksperti norāda, ka zemās cenas varētu veicināt pieprasījuma pieaugumu pēc naftas produktiem.

Nedēļa iesākās ar to, ka pirmdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā kritās par 0,54 ASV dolāriem - līdz 52,20 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā saruka par 0,88 ASV dolāriem - līdz 57,85 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā otrdien pieauga par 0,84 ASV dolāriem - līdz 53,04 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā kāpa par 0,66 ASV dolāriem - līdz 58,51 dolāram par barelu.

Savukārt trešdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā kritās par 1,63 ASV dolāriem - līdz 51,41 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā saruka par 1,46 ASV dolāriem - līdz 57,05 dolāriem par barelu.

Arī ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā turpināja sarukt - par 0,50 ASV dolāriem - līdz 50,91 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā pieauga par 0,46 ASV dolāriem - līdz 57,51 dolāram par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 50,89 ASV dolāri par barelu, kas ir par 3,5% mazāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 57,1 dolārs par barelu, kas ir par 2,8% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!