Foto: LETA

Lai arī Krievija noteikusi embargo lielākajai daļai pārtikas produktu no Eiropas Savienības, kā arī aizliegusi, piemēram, ievest zivju konservus no Latvijas to pamatojot ar pārkāpumiem ražošanā, starptautiskajā izstādē "ProdExpo" Maskavā, Krievijā, plānots organizēt Latvijas stendu, liecina informācija Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājaslapā.

"ProdExpo" ir vadošā Krievijas pārtikas un dzērienu izstāde, kura Maskavā norisināsies jau 23. reizi. 2015. gadā izstādē piedalījās 2000 dalībnieku no 65 valstīm.

LIAA klāsta, ka neskatoties uz Krievijas noteiktajiem importa ierobežojumiem, kuru ietekmē Latvijas pārtikas produktu eksports uz šo valsti ir ievērojami samazinājies, Krievija joprojām ir lielākais Latvijas eksporta partneris pārtikas rūpniecības sektorā, šā gada pirmajā pusgadā veidojot 29% no kopējā pārtikas produktu eksporta.

Dalībai izstādē aģentūra aicina pieteikties Latvijas pārtikas un dzērienu ražotājus.

Ekonomikas ministrijā (EM), vērtējot dalības lietderīgumu, portālam "Delfi" norādīja, ka Krievijas valdības noteiktais pārtikas embargo, kā arī Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" lēmums uz laiku apturēt zivju produkcijas ievešanu Krievijā ir ietekmējis virkni Latvijas ražotāju piena, gaļas, zivju pārstrādes un citās nozarēs. Tomēr aizliegumi neskar pilnīgi visu pārtikas nozari - ir virkne pārtikas produktu, kuru realizācijas iespējas Krievijā nav mainījušās, tāpēc ir virkne uzņēmumu Latvijā, kas joprojām izrāda interesi par Krievijas tirgu.

Uzņēmumu interesi par Krievijas tirgu apliecinot arī tas, ka četri Latvijas pārstāvji piedalīsies arī izstādē "World Food Moscow", kas notiks šā gada 14.-17. septembrī.

Saskaņā ar EM teikto Zemkopības ministrija (ZM) jau daudzus gadus pēc kārtas ir organizējusi Latvijas stendu "šajā lielākajā pārtikas izstādē Krievijā, kurā katru gadu piedalās ļoti daudz ražotāju no Latvijas".

2016. gadā nacionālo stendu "Prodexpo 2016" ZM lūgusi organizēt LIAA.

"Pēc ZM pieejamās informācijas, joprojām lielam skaitam Latvijas pārtikas ražotāju, neskaitot piena, zivju u.c. ar embargo saistītās nozares, ir interese par Krievijas tirgu un dalību "ProdExpo" izstādē," skaidro ministrijā. Pēc sarunas ar ZM tika konstatēts, ka interese par dalību "Prodexpo" būtu aptuveni 10 Latvijas ražotājiem.

LIAA informēja EM, ka jau pašlaik - divu dienu laikā pēc pieteikšanās izsludināšanas dalībai izstādē pieteikušies seši uzņēmumi un vēl vairāki izrādījuši interesi.

Galīgo lēmumu par nacionālā stenda organizēšanu LIAA pieņems tikai pēc visu saņemto pieteikumu izvērtēšanas, uzsver EM.

Vienlaikus ministrija norāda, ka dalība "Prodexpo" apliecina ne tikai interesi un klātesamību Krievijas tirgū, bet ir arī iespēja satikt gan esošos, gan potenciālos klientus arī no citām NVS un pasaules valstīm, kuru tirgi Latvijas ražotājiem ir interesanti, piemēram, Baltkrievijas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Vidusāzijas valstīm, Kazahstānas un arī ES.

"Laikā, kad konkurence pasaulē ir tikai palielinājusies, uzņēmējiem ir būtiski parādīt sevi un uzturēt kontaktus ar partneriem," uzsver EM.

"ProdExpo" Maskavā, Krievijā, notiks 2016. gada 8.-12. februārī.

Lēmums par nacionālā stenda organizēšanu izstādē tiks pieņemts pēc finansējuma apstiprināšanas un uzņēmumu pieteikumu apkopošanas. Ja stends tiks organizēts, LIAA segs izstādes platības nomas (platība atkarībā no dalībnieku skaita, bet ne vairāk kā 100 kvadrātmetrus uz 10 kompānijām), stenda konstrukcijas izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas, kā arī uzņēmumu reģistrācijas maksu izstādē.

Jau vēstīts, ka 4.jūnijā "Rosseļhoznadzor" noteica aizliegumu ievest zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Iemesls produkcijas ievešanas aizlieguma bija veterināro un sanitāro prasību pārkāpumi. Pārtikas un veterinārais dienests 16.jūlijā paziņoja, ka Latvijas zivrūpnieki ir novērsuši "Rosseļhoznadzor" konstatētās neatbilstības.

Augusta otrajā pusē dienesta vadītājs Sergejs Dankverts paziņoja, ka "Rosseļhoznadzor" varētu atcelt aizliegumu ievest zivju produkciju no Latvijas ne ātrāk kā pēc mēneša, bet tikai no nedaudziem uzņēmumiem.

Krievija 2014. gada augustā noteica embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kas ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!