Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) plāno mīkstināt tirdzniecības ierobežojumus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa skartajā otrajā un trešajā riska zonā, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis.

Viņš sacīja, ka šādu lēmumu EK pieņēma sanāksmē par ĀCM skarto valstu reģionalizāciju, kurā piedalījās Baltijas valstu un Polijas kompetento uzraudzības dienestu vadītāji un eksperti, lai apspriestu priekšlikumus mājas cūku tirdzniecības un pārvietošanas ierobežojumu atvieglošanai. "Pie zināmiem, ļoti striktiem nosacījumiem [tirdzniecības ierobežojumos] varētu būt kaut kādas atkāpes," sacīja Oļševskis, piebilstot, ka, balstoties uz sanāksmē nolemto, EK tuvāko nedēļu laikā sagatavos jaunu lēmuma projektu par to, kādā veidā otrajā un trešajā riska zonā tiks mīkstināti tirdzniecības ierobežojumi.

Viņš atzīmēja, ka trešajā zonā - teritorijā, kurā konstatēts ĀCM uzliesmojums mājas cūkām - noteiktie ierobežojumi ir pārmērīgi un, ja 40 dienu laikā pēc pēdējā ĀCM uzliesmojuma jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi netiek konstatēti, tie būtu jāatceļ un šai zonai jāpiemēro tādi paši nosacījumi kā otrajai ierobežojumu zonai - jāatļauj pārvietot mājas cūkas, ja tas notiek stingri ievērojot biodrošības pasākumus.

Arī citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kurās ir ĀCM vīruss - Igaunija, Lietuva un Polija - atbalstīja Latvijas pozīciju, piekrītot, ka trešajā zonā ir noteikti pārlieku lieli ierobežojumi, sacīja Oļševskis. "Ierobežojumi ir ļoti stingri, jo, būtībā, tām fermām, kas nokļūst ierobežojuma teritorijā, ir ļoti ierobežota uzņēmējdarbība," viņš atzina.

Oļševskis arī piebilda, ka pagaidām nav zināms, kad konkrēti EK varētu nākt klajā ar lēmuma projektu par tirdzniecības ierobežojumu mīkstināšanu.

Jau ziņots, ka ES dalībvalstis, kurās konstatēts ĀCM, ir rosinājušas EK mīkstināt ierobežojumus vīrusa skartajās teritorijās.

Tāpat vēstīts, ka ĀCM dēļ vairākās teritorijās Latvijā ir pasludināta ārkārtas situācija. Par trešo zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un meža cūkas. Par otro zonu ir nozīmētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas meža cūkas. Savukārt pirmajā zonā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un meža cūkas, taču šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!