Foto: LETA

AS "Latvijas Gāze" iebildumus pret vakar valdībā apstiprinātajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes koncerna sadalīšanu, iesniegs arī Saeimā, uzzināja uzņēmumā.

Plašākus komentārus "Latvijas Gāzes" pārstāvji atturējās sniegt, taču iepriekš uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka iebilst pret termiņu - 2017.gada 31.decembri, kad ir pilnībā jāpabeidz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana.

"Latvijas Gāzes" pārstāvji atzīst, ka dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana ir laikietilpīgs process, tāpēc gāzes koncerns aicina likumprojektā minēto termiņu 2017.gada 31.decembri aizstāt ar 2019.gada 31.decembri.

Tāpat "Latvijas Gāze" uzsver, ka, pretēji valdības viedoklim, Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) pazemes daļa neatrodas valsts īpašumā, bet gan "Latvijas Gāzes".

Jau ziņots, ka vakar Ministru kabineta sēdē tika nolemts akceptēt un nodot izskatīšanai Saeimā grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz juridisku pārvades un uzglabāšanas operatora nodalīšanu no dabasgāzes tirdzniecības un sadales operatora līdz 2017.gada 3.aprīlim, iekļaujot pārvades un uzglabāšanas operatora komercsabiedrībā visus pakalpojumu sniegšanai nepieciešamos aktīvus un cilvēkresursus.

Likumprojekts paredz, ka līdz 2017.gada 31.decembrim jānodrošina abu komercsabiedrību kontrolējošo akcionāru nodalīšana, paredzot valsts pirmpirkuma tiesības uz pārvades un uzglabāšanas operatora kapitāldaļām un aktīviem. Tāpat likumprojekts paredz juridisku sadales operatora nodalīšanu no tirdzniecības uzņēmuma līdz 2018.gada 1.janvārim.

Ņemot vērā "Latvijas Gāzes" iebildumus, likumprojektā paredzēts, ka apvienotā pārvades un uzglabāšanas operatora, kā arī sadales operatora nodalīšanas forma būs pašu akcionāru ziņā.

Par valdības pieņemtajiem grozījumiem Enerģētikas likumā vēl būs jālemj Saeimai. Ekonomikas ministrija atzina, ka minētie grozījumi likumā Saeimai ir jāpieņem līdz šā gada beigām, lai pēc to pieņemšanas "Latvijas Gāze" varētu sākt uzņēmuma sadalīšanu. Šim viedoklim pievienojās arī premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!