Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) pirmdien parakstīja un nodeva izsludināšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" grozījumus Enerģētikas likumā, portālam "Delfi" pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien telefonsarunā ar Saeimas priekšsēdētāju apliecināja, ka neprasīs Enerģētikas likuma grozījumu otrreizēju caurlūkošanu, un lūdza Mūrnieci, Valsts prezidenta pienākumu izpildītāju, tos izsludināt Satversmē paredzētajā kārtībā.

Mūrniece pauž gandarījumu par šo lēmumu. "Pieņemtie grozījumi nozīmē, ka Latvijā tiks uzsākta gāzes tirgus atvēršana, kā arī gāzes tirgotājs būs nodalīts no piegādes un uzglabāšanas infrastruktūras īpašnieka. Taču galvenais - tas ir Latvijas un visas Baltijas drošības jautājums, tiek mazināta enerģētiskā atkarība no Krievijas, vairs nepieļaujot Latvijas Gāzes monopolstāvokli," viņa uzsver.

Grozījumi Enerģētikas likumā tiks izsludināti otrdien, 23.februārī, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Jau vēstīts, ka Saeima 11. februārī trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja Enerģētikaslikuma grozījumus, kas, īstenojot dabasgāzes tirgus reformas otro, pēdējo posmu, paredz sadalīt AS "Latvijas gāze" (LG) divos uzņēmumos.

LG iepriekš lūdza Valsts prezidentu grozījumus neizsludināt, skaidrojot, ka vairākas Enerģētikas likuma grozījumos ietvertās normas neatbilst Satversmei un Latvijas uzņemtajām saistībām pret LG un tās akcionāriem.

Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvātais modelis paredz, ka vienā uzņēmumā būtu nodalīts pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, bet otrā - sadales un tirdzniecības sistēmas operators.

Paredzēts, ka no LG neatkarīgs gāzes pārvades un uzglabāšanas operators tiks izveidots no 2017. gada 3. aprīļa, bet LG pilnībā sadalīt plānots līdz 2017. gada beigām.

Likumā noteikts, ka dabasgāzes cenu noteiks tā tirgus dalībnieki, savstarpēji vienojoties. Taču mājsaimniecībām tiks nodrošināta iespēja saņemt to arī par regulatora noteiktajiem tarifiem, nevis tirgus cenu, iepriekš skaidroja EM. Publiskajam tirgotājam pienākumu piegādāt gāzi par regulētiem tarifiem noteiks ar Ministru kabineta noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!