Foto: Publicitātes foto

Gaidāmas būtiskas investīcijas Daugavas hidroelektrostaciju (HES) rekonstrukcijā un elektroenerģijas sadales tīkla sakārtošanā, intervijā sacīja valsts energokompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

"Ieguldījumi infrastruktūrā notiek nepārtraukti, un viens no mūsu lielākajiem ieguldījumiem ir Daugavas HES rekonstrukcija. Līdz 2022.gadam tajā kopumā ir plānots ieguldīt 200 miljonus eiro. Mēs nomainām novecojušos hidroagregātus – sešus Rīgas HES, divus Pļaviņu HES un trīs Ķeguma HES. Katru gadu tiek nomainīts pa vienam hidroagregātam katrā HES, lai netraucētu ražošanas procesam un iekļautos starppalu periodā. Tas dos iespēju kāpināt elektroenerģijas ražošanu ar to pašu Daugavas ūdens daudzumu, jo jaunie agregāti būs nedaudz efektīvāki. Turklāt vecie agregāti savu darba mūžu godam ir nokalpojuši, darbojoties vairāk nekā 40 gadu un atsevišķos gadījumos pat ilgāk," klāstīja Žīgurs.

Savukārt otrs nozīmīgs investīciju virziens, pēc viņa teiktā, ir "Latvenergo" meitasuzņēmuma, elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" infrastruktūras sakārtošana. "Katru gadu šim mērķim ir paredzēti ieguldījumi vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā, nomainot gan vidējā sprieguma elektrolīnijas 950 kilometru garumā gadā, kā arī 651 kilometru zemsprieguma līnijas. Tāpat ir paredzēts rekonstruēt vai izbūvēt 505 transformatoru apakšstacijas. Aktuāla ir trašu tīrīšana. Tā visa mērķis ir uzlabot sprieguma kvalitāti gala patērētājiem. Šobrīd, kad ne tikai ražojošajos uzņēmumos, bet arī daudzās mājsaimniecībās iekārtas ir ar digitālajiem blokiem, katrs elektroenerģijas piegādes pārtraukums rada problēmas – apstājas laika uzskaite iekārtās, apstājas apkures katli utt. Pavisam no tā izvairīties nevar, jo tehniskas kļūmes ir neizbēgamas, bet investīcijas "Sadales tīklu" infrastruktūrā būtiski uzlabos elektrības piegādes kvalitāti," atzīmēja "Latvenergo" vadītājs.

Tāpat viņš minēja, ka viena no "Sadales tīkla" aktivitātēm ir viedo skaitītāju uzstādīšana. "Jau ir uzstādīti apmēram 130 tūkstoši šādu skaitītāju. 2016.gadā ir paredzēts uzstādīt vēl 150 tūkstošus skaitītāju. Tas ir energoefektivitāti stimulējošs pasākums, kad katrs klients "Elektrum" portālā vai aplikācijā varēs apskatīt detalizētu sava elektrības patēriņa informāciju, aktuālās biržas cenas un - ja pašam būs vēlēšanās - mainīt savus elektroenerģijas patēriņa paradumus," skaidroja Žīgurs.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!