Foto: LETA
Pievienošanās OECD ne tikai paaugstina Latvijas latiņu, bet arī sniedz pozitīvus signālus tam, ka Latvija ir droša vieta ārvalstu investīcijām, publiskā paziņojumā atzīst finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

“OECD Padomes pieņemtais lēmums par Latvijas uzņemšanu organizācijā ir liels panākums un reizē arī ieguvums mūsu valsts ekonomikai. Pievienojoties valsts pārvaldes un ekonomikas jomā efektīvākajām un ietekmīgākajām pasaules valstīm, arī Latvija paaugstina savu latiņu un prasības pret sevi paceļ arvien augstākā līmenī," sacījusi ministre.

"Tas noteikti būs arī pozitīvs signāls tam, ka Latvija ir droša vieta ārvalstu investīcijām un uzņēmējdarbības attīstībai, tam, ka mūsu finanšu sektors ir sakārtots. Mums jāizmanto visas priekšrocības, ko sniedz dalība OECD un jāturpina mērķtiecīgs darbs, lai attaisnotu OECD izrādīto uzticību Latvijai. Ticu, ka arī Latvijas pieredze būs noderīga OECD un pārējām potenciālajām organizācijas dalībvalstīm,” norāda finanšu ministre.

"Lai nodrošinātu Latvijas pievienošanos OECD, Finanšu ministrija sadarbībā ar kolēģiem no citām institūcijām vairāku gadu garumā ir strādājusi, lai sakārtotu savas kompetences jomas jautājumus un sekmīgi aizstāvētu sasniegtos rezultātus OECD," minēts ministrijas paziņojumā.

"Ir veikta virkne pasākumu un izmaiņu normatīvajos aktos, piemēram, lai uzlabotu Latvijas finanšu sistēmas uzraudzību un sekmētu cīņu ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, sagatavoti grozījumi Kredītiestāžu likumā, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā," uzskaita ministrija.

"Dalība OECD būs liels ieguvums arī cīņai pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Saskaņā ar OECD izstrādāto globālo standartu, ir ieviesta automātiskā informācijas apmaiņa starp nodokļu administrācijām par finanšu iestāžu rīcībā esošo informāciju par citu valstu rezidentiem. Tādējādi Valsts ieņēmumu dienests saņems informāciju no teju 100 valstu nodokļu administrācijām par Latvijas rezidentu kontiem citu valstu finanšu iestādēs. Tieši automātiska informācijas apmaiņa ir atzīta kā svarīgs instruments cīņā pret pārrobežu krāpšanu nodokļu jomā un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas," skaidro ministrija.

"Savukārt OECD konvencijas par savstarpējo administratīvo palīdzību nodokļu jomā piemērošana nodrošina tiesisku sadarbības mehānismu nodokļu informācijas apmaiņai - pēc pieprasījuma, automātiski un pēc savas iniciatīvas - paredzot visus iespējamos administratīvās sadarbības veidus starp līgumslēdzējām pusēm attiecībā uz nodokļu uzlikšanu un iekasēšanu, arī attiecībā uz valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis vai ar kurām Latvijai nav noslēgtas nodokļu konvencijas vai nodokļu informācijas apmaiņas līgumi, tādējādi samazinot izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu nemaksāšanas iespējas," cer Reizcnieces-Ozolas vadītā ministrija.

Ziņots, ka OECD dalībvalstis pieņēmušas lēmumu uzaicināt Latviju kļūt par pilntiesīgu organizācijas 35. dalībvalsti, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!