Foto: LETA

Latvijā janvārī-maijā reģistrēts piektais lielākais eksporta apmēra kritums Eiropas Savienības (ES) salīdzinājumā ar 2015.gada pirmajiem pieciem mēnešiem, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati.

Saskaņā ar tiem janvārī-maijā salīdzinājumā ar pirmajiem pieciem mēnešiem pērn eksporta apmērs Latvijā - tāpat kā Bulgārijā un Dānijā - saruka par 4%. Lielāks kritums reģistrēts Kiprā (-22%), Lielbritānijā (-11%), Grieķijā (-8%) un Somijā (-7%). Lietuvā - tāpat kā Polijā - reģistrēts minimāls eksporta apmēra kritums 1%.

Kopumā 12 ES dalībvalstīs eksportētās produkcijas apmērs janvārī-maijā bija mazāks nekā šajā laika posmā pērn. Iepriekšējā gada pirmo piecu mēnešu līmenī eksports saglabājās Igaunijā, Itālijā, Luksemburgā Maltā un Zviedrijā, bet 11 valstīs tas pieauga.

Lielākais eksporta apmēra kāpums janvārī-maijā salīdzinājumā ar šo laika posmu pērn bijis Čehijā (+7%) un Horvātijā (+5%).

Importa apmērs gada pirmajos piecos mēnešos salīdzinājumā ar janvāri-maiju pērn saruka 14 ES dalībvalstīs, Austrijā un Vācijā tas saglabājās stabils, bet 12 valstīs reģistrēts pieaugums.

Lielākais importa kritums aplūkotajā periodā reģistrēts Luksemburgā (-10%), Īrijā un Bulgārijā (abās valstīs -7%), Latvijā (-6%), kā arī Lietuvā un Beļģijā (abās valstīs -4%).

Savukārt lielākais importa pieaugums janvārī-maijā gada izteiksmē bijis Kiprā (+23%), Maltā (+10%), Rumānijā (+9%), Čehijā (+5%), kā arī Igaunijā un Horvātijā (abās valstīs +4%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!