Foto: DELFI Reporter
Saeimas deputāti ceturtdien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kurš paredz atcelt sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas aplikšanu ar iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN).

Likumprojektā iecerēts, ka turpmāk personas IIN no meža un pļavu velšu vākšanas ienākuma maksās rezumējošā kārtībā, ja tas pārsniegs 2000 latu gadā.

Šobrīd likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteic, ka IIN no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas ienākuma ietur naudas par dabas veltēm izmaksas vietā. Pirms nodokļa aprēķināšanas no izmaksājamās summas tiek atskaitīti izdevumi, piemērojot izdevumu normu 60% apmērā no izmaksājamās summas.

Tomēr arī šī salīdzinoši nelielā nodokļa ieturēšana izmaksas vietā veicina to, ka personas, kas lasa ogas vai sēnes, tās labprātāk nodod uzpircējiem, kas nodokli neietur (piemēram, no kaimiņvalstīm iebraukuši uzpircēji, kuriem ar likumu nevar uzlikt nodokļa ieturēšanas pienākumu). Tas ietekmē Latvijas ogu pārstrādes uzņēmumu iespējas iepirkt vietējās izejvielas un atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz šīs nozares uzņēmējdarbību.

Likums vienlaicīgi noteic, ka fiziskā persona, kas saistīta ar meža un pļavu velšu vākšanu, var reģistrēties kā patentmaksas maksātāja atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem. Ar meža un pļavu velšu vākšanu nodarbojas mazturīgākais iedzīvotāju slānis, un noteikumos noteiktais patentmaksas apmērs personām, kuras vāc mežu un pļavu veltes, ir 30 lati mēnesī, tādēļ šādām personām ir neizdevīgi nodarboties ar meža un pļavu velšu vākšanu.

Ņemot vērā minēto, ir nepieciešami grozījumi likumā, uzskata Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti, kuri šo likumprojektu iesniedza izskatīšanai Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!