Foto: LETA

"Norvik banka" iesniegusi prasības pieteikumu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošu SIA "Winergy" pamatkapitāla palielināšanu par vairāk kā 11 miljoniem eiro, banka informē paziņojumā medijiem.

Vienlaicīgi "Norvik banka" arī lūdz atzīt "Aeolus Investments Ltd" par 100% SIA "Winergy" kapitāldaļu īpašnieku.

"Aeolus Investments Ltd" vēl būdams "Winergy" 100% kapitāldaļu īpašnieks bija ieķīlājis par labu "Norvik bankai" 100% "Winergy" kapitāldaļu, tādējādi nodrošinot saistību izpildi pret banku.

Savukārt pamatkapitāla palielināšanas darījumā "Winergy" un "Aeolus Investments Ltd" pārstāvēja Andruss Petersons un šīs pamatkapitāla palielināšanas vienīgais mērķis bija samazināt "Winergy" par labu "Norvik bankai" ieķīlāto kapitāldaļu apjomu, lai tādējādi apgrūtinātu bankas iespējas atgūt SIA "Winergy" piešķirto finansējumu, uzskata kredītiestāde, norādot, ka šāda pamatkapitāla palielināšana nevar tikt uzskatīta par veiktu labā ticībā un atzīstama par prettiesīgu.

Banka skaidro, ka pamatkapitāla palielināšana, ar kuru tika ievērojami aizskartas "Norvik bankas" kā nodrošinātā kreditora tiesības, tika realizēta finanšu mahināciju (tā saucamā "karuseļa") rezultātā, proti, radot "Winergy" bilancē saistības pret Igaunijas kompāniju "Wind One OU" par it kā saņemtajiem aizņēmumiem un vienlaicīgi prasījuma tiesības pret citu Igaunijas uzņēmumu "Energy Ventures OU" par it kā veiktajiem avansa maksājumiem.

"Norvik banka" uzsver, ka "Wind One OU" naudas līdzekļi, ko tā it kā aizdeva "Winergy", tika saņemti no "Energy Ventures OU", kas tos savukārt saņēma no citām "Norvik bankas" finansētām komercsabiedrībām kā piešķirto finansējumu vēja parku attīstīšanai – samaksas veikšanai par vēja turbīnu iegādi. Tādējādi finansējums, kas tika piešķirts reālu aktīvu iegādei un ļautu uzsākt vēja parku darbību un ienākumu gūšanu, tika "izgriezts" cauri daudziem pārskaitījumiem, kuriem nebija nekāda ekonomiska pamatojuma, vien krāpniecība. Minētie fakti nepārprotami norāda uz to, ka "Winergy" veikusi prettiesisku pamatkapitāla palielināšanu, lai mazinātu "Norvik bankai" par labu ieķīlāto "Winergy" kapitāldaļu apjomu, tādējādi liedzot bankai efektīvi realizēt komercķīlu brīdī, kad "Winergy" pārtrauca saistību izpildi pret kredītiestādi, uzskata uzņēmums

Banka arī norāda, ka gan "Energy Ventures OU", gan "Wind One OU" pārstāv Igaunijas pilsonis Henri Treude, kas LTV raidījumā "Panorāma" nodēvēts arī par "Winergy" pārstāvi. Turklāt gan "Energy Ventures OU", gan "Wind One OU", gan arī "Winergy" īpašnieks ir Igaunijas pilsonis Indreks Kuivaliks, kurš savukārt dēvē sevi par investoru, lai arī tā kopējais ieguldījums šajās komercsabiedrībās nepārsniedz 2556 eiro. Banka ironizē, ka, neraugoties uz to Kuivaliks medijiem teicis, ka joprojām apsver dārgo starptautiskās arbitrāžas procesu, lai tiesātos ar Latvijas valsti, kā līdzekli savu investīciju aizsardzībai.

Kā vēstīts, augusta vidū Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tika apstiprināts tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāns Igaunijas "Wind One" piederošajam vēja enerģijas ražotājam "Winergy".

Pēc šī lēmuma bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels paziņoja, ka ""Norvik banka" vairs netic tiesu varai Latvijā. Šodien tiesneša Ilmāra Dzeņa apstiprinātais TAP plāns paredz trīs acīmredzamu fiktīvu kreditoru iekļaušanu kopā par summu, kas lielāka par 40 miljoniem eiro. Tas tiek darīts, lai izslēgtu "Norvik banku" no tiesiskās aizsardzības procesa".

Viņaprāt TAP netiks pildīts un nākamais solis būs "Winergy" maksātnespēja ar jauniecelto administratoru Jāni Jurkānu vadībā. Tiesnesis tādējādi ir akceptējis rafinētu bankas apkrāpšanas shēmu, uzskata Bramvels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!