Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par mikrouzņēmumu nodokļa likmes saglabāšanu 9% apmērā.

Parakstu vākšana sākta 24.oktobrī.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Kristaps Beķeris. Viņš uzskata, ka šāda rīcība aizsargātu mazos uzņēmumus no bankrotēšanas, dotu iespēju attīstīties jaunajiem uzņēmējiem, kā arī iespēju nodrošināt pašiem sevi un savu ģimeni.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka Saeimai būtu jāpieņem lēmums nemainīt vai pat samazināt mikrouzņēmumu nodokli, kas būtu balstīts apgrozījumā. Tāpat Beķeris norāda nepieciešamību "detalizētāk izstrādāt mehānismu, kā izskaust shēmotājus no šādu uzņēmumu dibināšanas", Beķeris uzskata, ka to varētu panākt, aizliedzot piedalīties iepirkumos vai liekot maksāt milzīgas summas personām, kas bijušas tieši vai netieši iesaistītas shēmošanā.

Šādas iniciatīvas mērķis ir uzlabot sociālo stāvokli, godīgi maksājot nodokļus. Beķeris ir pārliecināts, ka lauku rajonos, kur valda lielāks bezdarba līmenis, šādu uzņēmumu veidošana ir vienīgā iespēja, lai paliktu Latvijā un neizbrauktu uz ārzemēm. Šie uzņēmēji neprasot no valsts pabalstus, bet gadījumā, ja tie tiks iznīcināti, sociālais budžets no tā tikai cietīs.

Jau ziņots, ka pagājušā gada novembrī Saeima pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmumu nodokli, sākot no 2015.gada, kamēr 2017.gadā tas sasniegs 15%.

Savukārt pērn, decembrī, Saeima izskatīja deputātu komisijās rosināto likumprojektu, kas paredz turpmākajos gados saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa likmi 9% apmērā. Deputāti arī rosināja noteikt uzņēmumu loku, kam varētu piemērot mikrouzņēmumu nodokli 10% un 11% apmērā.

Pašlaik mikrouzņēmumiem neatkarīgi no apgrozījuma apmēra nodokļa likme noteikta 9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!