Foto: Shutterstock
Pagājušā gada valsts budžeta deficīts būs mazāks nekā gada plānā apstiprinātais, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Saskaņā ar Valsts kases (VK) operatīvajiem datiem valsts budžeta (valsts pamatbudžetā un speciālajā budžetā) 2014. gada deficīts ir 308,3 miljoni eiro, kas ir par 44,2 miljoniem eiro mazāks nekā apstiprinātais gada plāns.

Lai arī, līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2014. gada decembrī izdevumi pieauga straujāk nekā citos mēnešos, kopumā 2014.gada pamatbudžeta izdevumi saruka par 3% jeb 173,8 miljoniem eiro salīdzinājumā ar plānoto.

Nodokļu ieņēmumu plāns pērn pārsniegts. "Otrajā pusgadā nodokļu ieņēmumu pieauguma temps kopumā kļuvis lēnāks, taču ekonomiskās situācijas negatīvo ietekmi mazināja efektīvāka nodokļu administrēšana un laba izpilde atsevišķās nodokļu pozīcijās. Pateicoties vidējās darba samaksas pieaugumam, kas sekmēja mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu, operatīvā izpilde liecina par labāku ieņēmumu izpildi," norāda FM.

Pagājušā gada nogalē izdevumi būtiski pieauga saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi. Novembra beigās veikta apropriācijas pārdale 24,6 miljonu eiro apmērā Ekonomikas ministrijai Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu īstenošanai. Bet decembrī pārdalīti 15,6 miljoni eiro Satiksmes ministrijai Kohēzijas fonda projektu īstenošanai. Savukārt 17,9 miljoni eiro pārdalīti Zemkopības ministrijai tiešmaksājumu nodrošināšanai zemniekiem.

Tāpat Valsts sociālās apdrošināšanas budžetā palielināta izdevumu apropriācija par 18,2 miljoniem eiro, lai nodrošinātu avansa maksājumus pabalstiem pārceltās darba dienas dēļ. 

Turklāt gada beigās noslēdzas iestāžu publiskie iepirkumi un pakalpojumu līgumi, papildu izdevumus pamato FM.

Jau vēstīts, ka 2014.gada budžeta deficīts sākotnēji bija paredzēts 0,9% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet vēlāk izskanēja pat 1,4% prognoze.

Šā gada budžeta deficīts plānots 1% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!