Foto: LETA

Ar 2016. gada budžetu apmierinātākā ir Aizsardzības ministrija un Iekšlietu ministrija (IEM), otrdien pēc vairāku stundu ilgušas sēdes par valsts budžetu apliecināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

"Pārējās ministrijas, protams, vēlas naudu dažādiem pasākumiem," viņa atzina.

Kopumā kā lielākās ieguvējas līdz ar Aizsardzības ministriju un IeM premjere minēja arī Veselības ministriju (VM) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) - šo četru ministriju bāzes izdevumi netiek samazināti, un tās saņems lielāko papildu finansējumu.

Straujuma atgādināja, ka pārējām deviņām ministrijām budžeta bāzes izdevumi jāsamazina par 3%, taču ministri var elastīgi izlemt, kā to darīt.

Vislielāko papildu finansējumu nākamgad saņems Aizsardzības ministrija – 68 miljonus eiro, lai aizsardzības nozares finansējums sasniegtu 1,4% no iekšzemes kopprodukta.

VM saņems papildu 12 miljonus eiro, savukārt IZM izdevumu pieaugums būs atkarīgs no tā, vai ministrija budžeta sagatavošanas laikā paspēs pieņemt pedagogu algu modeli. Ja nē, šie izdevumi pagaidām netiks iekļauti ministrijas tēriņos un nepieciešamais finansējums vēlāk tiks rasts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Tāpat finansējums pieaugs IeM – iepriekš tika minēts, ka finansējums palielināsies par 61 miljonu eiro.

Pēc Straujumas teiktā, pārējām ministrijām ir konkrēti uzdevumi, taču tiem nepieciešamo līdzekļu apmērs ir krietni mazāks. Neviena nozare necietīs, minēja premjere, skaidrojot, ka kopumā budžets pieaug.

Straujuma diskusijas par budžetu raksturoja kā "normālas", taču atzina, ka brīžiem tās kļuvušas asākas, jo ministri dedzīgi iestājas par savām nozarēm.

Diskusijas par budžetu plānots turpināt valdības ārkārtas sēdē ceturtdien, bet trešdien paredzētas diskusijas ar sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Saeimā nākamā gada budžetu plānots iesniegt šā gada 30. septembrī.

Jau vēstīts, ka ministrijas 2016. gada budžetam iesniedza jaunās politikas iniciatīvas (JPI) par kopumā gandrīz 547 miljoniem eiro.

Vērienīgākās prasības ir Veselības ministrijai, Iekšlietu ministrijai un Satiksmes ministrijai, taču par valdības prioritātēm atzīta iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

Atbilstoši Finanšu ministrijas prognozēm iekšzemes kopprodukts (IKP) 2016. gadā pieaugs par 3%, bet inflācijai gaidāms 2% kāpums. Budžeta deficīts plānots 1% apmērā no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!