Foto: DELFI

Pastāv zināmas bažas par banku sektora uzraudzību Latvijā, ko nodrošina Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens.

Viņš norādīja, ka Latvija ir attīstījusies par sava veida finanšu centru, tādēļ nepieciešama starptautiskiem standartiem atbilstoša uzraudzība. Tiesa gan, pastāvot bažas, vai šāda uzraudzība Latvijā tiek nodrošināta, ko norādījuši arī ASV un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) eksperti - galvenokārt attiecībā uz bankām, kas strādā primāri ar nerezidentu noguldījumiem, un riskiem par naudas atmazgāšanu.

"Mums visiem ir ļoti nopietni mājasdarbi," pauda Ašeradens. FM patlaban strādā pie finanšu sektora stratēģijas izveides.

Arī vairāki deputāti sēdē pauda bažas par naudas atmazgāšanu Latvijas bankās un pārāk maziem sodiem par pārkāpumiem, kā arī nepietiekamu preventīvu rīcību no FKTK puses saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem. Deputātu ieskatā komisija bieži kādam konkrētam jautājumam pievēršas tikai pēc tam, kad informācija par to izskanējusi publiski.

Savukārt FKTK vadītājs no Kaspars Zakulis norādīja, ka jautājums par sankcijām bankām jāskata divās daļās - pirms 2014.gada maija un pēc tam. Attiecīgajā laikā mainījas regulējums par iespējām komisijai piemērot sodus bankām, līdz 2014.gada maijam maksimālais soda apmērs bija 100 tūkstoši eiro, savukārt pēc tam - līdz 10% no finanšu iestādes pēdējā gada ieņēmumiem.

Zakuļa ieskatā pašreizējās sankciju iespējas ir pietiekamas, un komisija sodus nepiemēro pārāk maigi. FKTK ir iespējas arī anulēt bankas licenci. VIenlaikus viņš atzina, ka līdz 2014.gada maijam sankciju sistēma "zināmā mērā bija bankām par labu".

Tāpat FKTK vadītājs pastāstīja, ka atsevišķām bankām nav izpratnes par riskiem, kurus ietver darījumu darījumi ar nerezidentu noguldījumiem, un šāda prakse tiekot piekopta jau ilgstoša.

Saeimas budžeta komisijas deputāti uzdeva FKTK sagatavot ziņojumu par nepieciešamo iestādes kapacitātes stiprināšanu, kā arī regulāri informēt budžeta komisiju par savu darbību.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!