Foto: F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien noslēdza darbu pie nākamā gada valsts budžetu saistīto likumprojektu izskatīšanas. Līdz ar to komisija sāks vētīt vairāk nekā 700 nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta priekšlikumus otrajam lasījumam.

Komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu likumā, kas paredz auto nodokli piesaistīt oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumam.

Tāpat komisija atbalstīja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz neapstrādātiem dārgmetāliem un to pusfabrikātiem piemērot PVN apgrieztās maksāšanas kārtību.

"Latvijas Reģionu apvienība" aicināja nodokļa samazināto likmi piemērot bioloģiskā lauksaimniecībā ražotai pārtikai, bet komisija priekšlikumu tāpat kā Ministru kabinets neatbalstīja.

Komisija arī par spīti iebildumiem atbalstīja strīdīgos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka jauni mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji varēs reģistrēties līdz nākamā gada vidum.

Budžeta komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja arī grozījumus likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" un grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Ziņots, ka nākamā gada valsts budžeta projekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta otrajam lasījumam deputāti iesnieguši vairāk nekā 700 priekšlikumus. Otrā lasījuma parlamentāriešu ieteikumiem paredzēto finansējumu mēdz saukt par "deputātu kvotām", jo katras partijas pārstāvjiem atvēlēta noteikta summa.

Lai gan valdība atbalstījusi vien 10 deputātu priekšlikumus, iespējams, Saeimā atbalstu gūs lielāks kvotu skaits.

Vairāk par iesniegtajām "deputātu kvotām" var lasīt šeit.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Plānots, ka galīgajā lasījumā par budžetu Saeima lems 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!