Foto: LETA

Pagājušais gads ir pirmais vairāku gadu laikā, kad noticis lūzums banku sektora peļņas rādītājos un banku pelnītspēja būtiski samazinājusies, otrdien Saeimas Budžeta (nodokļu) komisijas deputātiem sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

"Visi pieraduši, ka katru gadu ir 300-400 miljonu eiro peļņa. Tā vairs nav," sacīja banku uzraugs, tomēr piebilda, ka bankas ir rentablas.

Patlaban banku sektorā atdeve no kapitāla ir zem 10%, bet kritums banku pelnītspējā ir virs 50%.

Pilns datu apkopojums par banku peļņu un citiem banku sektora rādītājiem 2017. gadā būs pieejams februārī. Taču FKTK operatīvā informācija par pagājušā gada 11 mēnešiem rāda, ka banku peļņa bija 237 miljoni eiro, kas ir par 46% mazāk nekā 2016. gadā atbilstošā laika periodā. Tomēr 2016. gadā banku peļņu pozitīvi ietekmēja vienreizējs efekts - ienākumi no maksājumu karšu kompānijas "Visa Europe" akciju pārdošanas. Šie ieņēmumi radās, jo "Visa Europe" mainīja stratēģiju un atpirka uzņēmuma akcijas no tām bankām, kas klientiem izsniedz "Visa" maksājumu kartes. Izslēdzot šo efektu, Latvijas banku peļņa 2016.gadā bija 335 miljoni eiro.

FKTK padomes locekle Ludmila Vojevoda skaidroja, ka banku sektora peļņas samazināšanās lielā mērā saistīta ar situāciju bankās, kuru biznesa modelis vērsts uz ārvalstu klientu apkalpošanu, kur krītas komisiju ienākumi un procentu ienākumi.

FKTK informēja deputātus, ka banku kapitalizācija un likviditāte saglabājas nemainīgi augsta. Tas ir arī FKTK nopelns, jo komisija noteikusi paaugstinātas prasības atbilstoši risku izvērtējumam.

Pagājušajā gadā Latvijas banku sektorā nostiprinājusies iekšzemes noguldījumu loma. Nerezidentu noguldījumu apmērs turpināja samazināties, sarūkot līdz 39% kopējā noguldījumu apmērā. FKTK prognozē, ka ārvalstu klientu noguldījumu apmērs turpinās samazināties, taču kritums būs lēnāks. "Ejam virzienā uz trešdaļu," teica Putniņš. No stabilitātes viedokļa FKTK pozitīvi vērtē izmaiņas ārvalstu klientu noguldījumu apmērā.

Sākoties virzībai uz banku biznesa modeļu maiņu, vietējais noguldītājs būs arvien lielāka vērtība, tendences iezīmēja banku uzraugs.

Pērn novembra beigās banku sektora piesaistīto depozītu kopējais apjoms bija 20,14 miljardi eiro, un tas ir par 6% mazāk nekā 2016. gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!