Foto: F64
Latvijas "Meridian Trade Bank" pagājušajā gadā cietusi zaudējumus 4,14 miljonu eiro apmērā, kas ir par 1,7% mazāk nekā 2016.gadā, liecina bankas publiskotais neauditētais gada pārskats. Savukārt bankas grupas zaudējumi samazinājušies trīs reizes un bija 1,583 miljoni eiro.

2017.gada 31.decembrī "Meridian Trade Bank" aktīvi bija 273,078 miljonu eiro apmērā, kas ir par 9,9% jeb 30,1 miljonu eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 303,178 miljoni eiro.

Kredītos banka pagājušā gada beigās bija izsniegusi 97,067 miljonus eiro, kas ir par 14,5% mazāk nekā 2016.gada beigās, bet bankas piesaistīto noguldījumu apmērs samazinājies par 7,7% - līdz 249,424 miljoniem eiro.

Pārskatā norādīts, ka banka 2016.gadā sāka biznesa stratēģijas maiņu, būtiski samazinot atkarību no ārvalstu klientiem sniegtajiem pakalpojumiem, pamazām samazinot ASV dolāru maksājumu skaitu, kā arī samazinot augsta riska ārvalstu klientu skaitu un to darbības apmērus.

"Bankas pasākumus ir izvērtējusi arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas 2017.gada sākumā veica bankas pārbaudi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (NILLN) jomā," teikts pārskatā, informējot, ka FKTK izteikusi bankai norādes un ieteikumus iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai, ko banka turpina realizēt un ieviest vēl arī 2018.gadā. Pēc to realizācijas plānots FKTK gala vērtējums, kā arī administratīvais lēmums par bankas atbilstību likumu prasībām NILLN jomā.

Pēc pārskatā minētā, 2018.gadā banka plāno samazināt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska ekspozīcijas, atsakoties no augsta riska klientiem, veicot efektīgu darījumu uzraudzību un nepieļaujot aizdomīgu darījumu realizāciju. Tāpat banka 2018.gadā intensīvi strādās pie 2017.gadā ieviesto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas automatizācijas sistēmu pilnveidošanas un attīstības, kā arī pie aizdomīgu darījumu identifikācijas automatizēto scenāriju efektivitātes pilnveidošanas.

Vienlaikus pārskatā arī atzīts, ka banka un koncerns 2017.gada 31.decembrī neizpildīja kopējo kapitāla rezervju prasību. Atbilstoši Kredītiestāžu likuma prasībām, ar mērķi nodrošināt kopējo kapitāla rezervju prasības ievērošanu, banka veic pasākumus kapitāla palielināšanai, piesaistot stratēģisko investoru. Pārskatā arī atzīts bankas un koncerna kapitāla pietiekamības radītāju būtisks jūtīgums pret jebkādu iespējamo papildus samazinājumu pašu kapitālā.

"Šie apstākļi norāda uz to, ka pastāv būtiska nenoteiktība saistībā ar koncerna un bankas spēju turpināt savu darbību nākotnē. Koncerna un bankas vadība nepārtraukti uzrauga kapitāla pietiekamību un tādēļ kopā ar biznesa modeļa maiņu veic virkni pasākumus koncerna un bankas pelnītspējas un kapitāla stiprināšanai," teikts pārskatā.

Tostarp minēts, ka banka atsevišķiem klientu segmentiem maina operacionālās apkalpošanas un maksājumu tarifus, kā arī samazina administratīvos izdevumus atbilstoši ārvalstu klientu īpatsvara samazinājumam, neaprobežojoties ar personāla struktūras un atalgojuma optimizāciju, ārzemju pārstāvniecības slēgšanu, reģionālā klientu apkalpošanas tīkla optimizāciju, telpu nomas un citu administratīvo izdevumu samazināšanu.

Tāpat banka uzlabo kredītportfeļa kvalitāti, tostarp aizdevumu atgūšanu un pārdošanu, kā arī optimizē kredītoperāciju tarifus, attīsta e-komerciju un maksājumu karšu biznesu. Vienlaikus turpmāko triju gadu periodā saņemto nesadalīto peļņu nolemts novirzīt kapitāla palielināšanai, kā arī plānots piesaistīt subordinēto kapitālu noguldījumu programmas ietvaros vai emitējot subordinētās obligācijas.

"Biznesa modeļa maiņas ietvaros akcionāri ir pieņēmuši lēmumu piedāvāt no 51% līdz 100% bankas akciju stratēģiskajam investoram, kura piesaistīšanā banka sadarbojas ar profesionālu ārējo konsultantu. Pārskata periodā banka, uzskatot to par prioritāru uzdevumu, veica aktīvu darbu ar potenciālajiem investoriem, lai izveidotu optimāli labāko, iespējamo bankas turpmākās darbības modeli," teikts pārskatā.

Tāpat pārskatā atzīts, ka pēdējā laika notikumi Latvijas finanšu sektorā ietekmēs bankas un koncerna turpmāko darbību un, lai precīzāk noteiktu šo ietekmi un nepieciešamos koriģējošos pasākumus, banka veikusi arī attiecīgu stresa testu.

Pārskatā arī pausts bankas vadības uzskats, ka "Meridian Trade Bank" ir spējīga ieviest minētos pasākumus nepieciešamajā apmērā un termiņā un pēc tam, kad tirgus situācija Latvijā būs stabilizējusies, spēs veiksmīgi piedāvāt konkurētspējīgus pakalpojumus iekšzemes un Eiropas Savienības klientiem.

"Jaunais koncerna un bankas biznesa modelis saistīts ar Latvijas un Lietuvas klientu apkalpošanu, kuru pamatā ir attīstīta klientu bāze un pakalpojumu pārdošanas kanāli. Kā viens no bankas turpmākās pakalpojumu sniegšanas prioritātēm būs iespēja attīstīt sadarbību ar e-komercijas pakalpojumu sniedzējiem un attīstīt tirdzniecības finansēšanas pakalpojumus. Vadība ieskatā plānotie kapitāla stiprināšanas pasākumi nodrošinās bankas jaunajam biznesa modelim adekvātu kapitāla pietiekamību 17-20% līmenī turpmākajos divos gados," teikts pārskatā.

Tāpat tajā atzīmēts, ka jau paveiktie un turpmāk veicamie pasākumi spēs nostiprināt koncerna un bankas stāvokli, tomēr vairāku veikto un plānoto pasākumu kopējais rezultāts būs novērtējams tikai nākotnē, tādēļ pastāv nenoteiktība saistībā ar koncerna un bankas spēju turpināt darbību nākotnē.

Pēc pārskatā minētā, arī turpmāk atbilstoši normatīvo aktu prasībām banka plāno samazināt riska ekspozīciju ārvalstu klientu apkalpošanas segmentā, pārskatīt ārvalstu klientu bāzi, atsakoties no sadarbības ar "čaulas veidojumiem" un aizvietot šo klientu segmentu ar Baltijas valstu klientiem. Tostarp banka plāno aktīvāk piesaistīt Lietuvas iekšzemes klientus.

"Vadība uzskata, ka, atsakoties no paaugstināta riska ārvalstu klientiem, banka kļūs stiprāka un spēs veiksmīgi piedāvāt un attīstīt konkurētspējīgus pakalpojumus saviem klientiem," teikts pārskatā.

Tāpat bankas pārskats atklāj, lai arī kredītriska koncentrācija ar vienu klientu vai saistītu klientu grupu nedrīkst pārsniegt 25% no bankas kapitāla, banka pagājušā gada beigās bija pārsniegusi minētās prasības trijos gadījumos (25,42%, 25,97%, 34,64%), kamēr 2016.gada 31.decembrī minētā prasība bija pārsniegta divos gadījumos (26,72%, 27,85%). "Pastāv risks, ka par regulatora prasību neievērošanu var tikt piemēroti korektīvi pasākumi vai soda sankcijas. Attiecīgais risks tiks novērsts palielinot kapitālu stratēģiskā investora piesaistīšanas procesā, kā arī, samazinot riska darījuma summu," teikts pārskatā.

2016.gadā "Meridian Trade Bank" strādāja ar zaudējumiem 4,211 miljonu eiro apmērā, bet bankas grupas zaudējumi bija 4,818 miljonu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra "Meridian Trade Bank" 2017.gada beigās bija 13.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!