Foto: AFP/Scanpix
Pirms Kipra vienojās ar eirogrupu par palīdzības saņemšanu banku sektora glābšanai un depozītu aplikšanu ar nodokli, seši tūkstoši fizisko un juridisko personu izveduši no Kipras desmitus miljonu eiro, liecina Kipras Bankas apkopotā informācija, ziņo "Itar Tass".

Kipras Banka ir iesniegusi Kipras parlamentārajai izmeklēšanas komisijai sarakstu ar šo personu vārdiem un nosaukumiem. Pagaidām šo sarakstu nepublisko.

Sarakstā uzskaitītas personas, kuras no 1. līdz 15.martam ir izvedušas no Kipras bankām desmitiem miljonu eiro. Dažos gadījumus viena persona savu naudu izveda trīs – četros pārskaitījumos, citas izņēmušas visu uzreiz. Pagaidām parlamenta izmeklēšanas komisija vārdus nepublisko, lai šīs personas "nekļūtu par uzbrukumu mērķiem".

Komisija arī paudusi nožēlu par nepilnīgu informāciju, jo Kipras banka sniegusi datus vien par dažām dienām, bet komisija lūgusi informāciju par gadu. Centrālā banka savukārt pauž, ka pieprasītās informācijas apjoms ir milzīgs, un aicina parlamentāriešus precīzāk formulēt jautājumus. Tāpat Kipras Banka uztraucās, vai šo datu nodošana komisijai nav pretrunā ar banku ētiku.

Jau ziņots, ka 15.martā panākta vienošanās, ka apmaiņā pret palīdzību Kipra ieviesīs depozītu nodokli. Trīs dienas vēlāk Kipras parlaments gan šo vienošanos noraidīja, taču vēlāk ES spiediena rezultātā piekrita pretkrīzes plānam, kas ļauj "apcirpt" divās lielākajās bankās depozītus, kas pārsniedz 100 000 eiro.

Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tolaik tika lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Eirozonas finanšu ministri martā piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā. Taču, lai saņemtu palīdzību, Kiprai būs jāievēro stingra taupība.

Kipra vienojusies īstenot valsts banku sektora radikālu restrukturizāciju, lai iegūtu desmit miljardu eiro aizdevumu no starptautiskajiem kreditoriem.

Vienošanās paredz, ka "Bank of Cyprus" tiks restrukturizēta, bet otra lielākā banka "Laiki Bank" tiks sadalīta tā dēvētajā labajā un sliktajā bankā.

Turklāt noguldītāju turētāji Kipras bankās ar vairāk nekā 100 000 eiro kontos saistībā ar depozītu nodokli zaudēs ievērojamu daļu savu uzkrājumu.

Tajā pašā laikā Kipras bankas kopumā cenšas atjaunot darbību ierastajā režīmā pēc piedzīvotās 12 dienu slēgšanas. Tām arī noteikti vairāki kapitāla ierobežojumi, lai novērstu naudas aizplūšanu uz ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!