Foto: AFP/Scanpix

Turpmāk Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu komersantiem varētu tikt noteikts par pienākumu uz precēm norādīt preces izcelsmes valsti, otrdien nolēma Eiropas Parlaments (EP).

Noteikumi attieksies, piemēram, uz tekstilizstrādājumiem, kurpēm, dārglietām, savukārt neattieksies uz pārtikas produktiem, liecina EP informācija.

EP informācijas birojs Latvijā, skaidrojot pieņemtos noteikumus, norāda, ka pašlaik aptuveni 10% no visām precēm, ko pārtver RAPEX sistēma (ES sistēma nedrošu preču izņemšanai no tirgus), nav iespējams noteikt ražotāju. Saskaņā ar ierosinātajiem noteikumiem, ES ražotāji varēs izvēlēties, vai uz produkta norādīt "ražots ES", vai arī norādīt paši savu dalībvalsti.

Jaunie noteikumi pieņemti ar 588 balsīm „par" un 21 „pret". Gala vārds jauno noteikumu pieņemšanā piederēs dalībvalstīm, no kurām vairākas līdz šim asi iestājušās pret šādu noteikumu izveidi, norādot, ka tas būšot tikai jauns administratīvais slogs uzņēmējiem.

Otrdienas debatēs deputāti arī vairākkārt uzsvēra, ka ES globālā tirgus konkurenti - Japāna, ASV, Ķīna, Brazīlija uz produktiem norāda preču ražotājvalstis, kas savukārt šo valstu iedzīvotājiem ļauj saprotamāk atbalstīt nacionālos ražotājus. Eiropā nereti esot sarežģīti atšķirt, vai preces ražotas ES dalībvalstīs vai arī kādā trešajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!