Foto: Reuters/Scanpix

Kompānija "LitGas", kas nodarbosies ar gāzes piegādi caur jauno Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināli, ar Norvēģijas enerģētikas kompāniju "Statoil" vienojusies par cenu, kas būs zemāka nekā vidējā sašķidrinātās gāzes cena pasaules tirgos, otrdien žurnālistiem sacījis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Tomēr viņš joprojām nav atbildējis uz jautājumu, vai šīs gāzes cena būs zemāka, nekā iepriekš piedāvājis Krievijas koncerns "Gazprom".
"Statoil" no savas puses paudusi gandarījumu par sadarbības iespējām, bet arī nav atklājusi cenas.

"Varu teikt, ka cena sašķidrinātās gāzes pasaules tirgū ir zināma. Man prieks, ka "Litgas" vienojusies ar "Statoil", ka Klaipēdas terminālim piecus gadus tiktu piegādāta (..) gāze, kas būs lētāka nekā vidēji pasaules tirgū," norādījis premjers.

"Par procentiem nerunāsim, jo tās ir investīcijas, investīciju atdeve, mums galvenais ir garantēt enerģētisko drošību, ko mēs būsim panākuši šā gada nogalē, - diversificēt gāzes tirgu un nodrošināt citu gāzes piegādātāju, kas mums ļauj sarunās nedaudz vieglāk tiekties pēc nospraustajiem mērķiem un labākiem rezultātiem," viņš piebildis.

"LitGas" informējusi portālu "15min.lt", ka ar "Statoil" centīsies parakstīt līgumu uz pieciem gadiem, kas paredzētu, ka Norvēģijas kompānija piegādās terminālim 540 miljonus kubikmetru gāzes gadā.

"Statoil" preses dienesta pārstāvis Mortens Ēks izteicis cerību, ka galīgā vienošanās tiks panākta jau tuvākajā laikā. Ja tas notiks, gāze Klaipēdas terminālim tiks piegādāta ar kuģiem. Pēc Ēka teiktā, iespējams, ka tā tiks vesta no Norvēģijas ziemeļiem, tomēr "Statoil" pieļauj iespēju daļu gāzes iepirkt tirgū.

Kompānija "LitGas" plāno sašķidrināto dabasgāzi pārdot komerciālajiem klientiem ne tikai Lietuvā, bet arī pārējās Baltijas valstīs un konkurēt arī citās sašķidrinātās dabasgāzes tirgus nišās, tostarp degvielu piegādē kuģiem. Ņemot vērā, ka 2015.gadā Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā stāsies spēkā stingrākas ekoloģiskās prasības, kuģiem būs jāmeklē tīrāka degviela, kas varētu būt arī sašķidrinātā dabasgāze, portālam sacījis "Litgas" vadītājs Dominiks Tučkus.

Līdz maijam Krievijas piegādātās gāzes vidējā cena saskaņā ar Lietuvas Valsts cenu un enerģētikas kontroles komisijas datiem bija aptuveni 480 dolāri par 1000 kubikmetriem, bet šomēnes kompānija "Lietuvos dujos" panāca vienošanos ar "Gazprom" par būtisku cenas samazinājumu. Neoficiāli tiek runāts, ka, pastāvot pašreizējai situācijai naftas produktu tirgū, "Lietuvos dujos" gāzi no "Gazprom" pirks par 370 dolāriem, bet cena mainīsies atkarībā no mazuta cenu svārstībām tirgū.

Topošā termināļa jaunais kuģis "Independence", kas kalpos kā peldoša gāzes glabātava, šomēnes no Ulsanas kuģubūvētavas Dienvidkorejā devies ceļā uz Lietuvu. Pašā Klaipēdā tikmēr jau pabeigti termināļa apkalpošanas platformas pamatseguma betonēšanas darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!