Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas lasis Maskavā sastopams tikai dārgos veikalos, bet lētās un vidējās klases veikalos dominē baltkrievu pārstrādātāju produkcija, kas izmanto zivis no Norvēģijas, liecina portāla "Gazeta.ru" veiktais novērojums.

Pagājis jau pusotrs mēnesis kopš produktu embargo, ko Krievija noteica kā atbildi uz Rietumu valstu sankcijām. Šajā laikā aicinājums "pērciet baltkrievu produkciju!" ir pieņēmis citu nokrāsu, atzīmē portāls.

Virkne norvēģu mediju paziņojuši, ka Norvēģija trīskāršojusi laša eksportu uz Baltkrieviju. Šādā veidā skandināvu zivju produktu pārstrādātāji atraduši jaunu iespēju, kā apiet Krievijas aizliegumu. Pēc produkcijas pārstrādāšanas Baltkrievijas uzņēmumos norvēģu zivs turpina palikt uz Krievijas veikalu plauktiem, taču jau ar citu zīmi – "ražots Baltkrievijā"'.

"Gazeta.ru" veiktajā novērojumā secināts, ka kopumā Krievijas veikalos samazinājies zivju produkcijas apjoms.

Vienā no veikaliem ir palikušas tikai filejas, bet citos nav atrodama ne mazsālīta, ne kūpināta zivs. Veikalā "Magnita" var izvēlēties no vairākiem sarkanās zivs gabaliem, kas izvietoti nelielā plauktā.

Tiek atzīmēts, ka joprojām palikuši Krievijas uzņēmumos pārstrādātā norvēģu zivs, taču tās daudzums ir pavisam neliels un strauji pazeminās.

Pavisam cita aina novērota ar "baltkrievu lasi", kura apjoms Maskavas apgabala veikalos strauji palielinās. Baltkrievu-vācu kompānijas "Santa Bremor" fileju gabali ar nosaukumu "Krievijas jūra" ir ražoti gan Krievijas pilsētā Noginskā, gan Baltkrievijas pilsētā Brestā, taču veikalu plauktos saprotamu iemeslu dēļ atrodami tikai Brestā pārstrādātais lasis.

Arī citu veikalu plauktos redzama baltkrievu pārstrādātāju lašu produkcija, kas dažos veikalos sastāda pusi vai, kā nelielo veikalu gadījumā, pat pilnu apjomu.

Savukārt uz kompānijas "Tander" iepakojumiem žurnālisti nav atraduši atsauci uz ražotājvalsti.

Augsto cenu segmenta produkcijas piedāvājums nav mainījies, secinājis portāls. Veikalu plauktos var atrast dažāda veida foreļu un Atlantijas laša filejas mazsālītā un kūpinātā veidā, ko ražo Krievijas pārstrādātāji. Viņi pārstrādāšanai izmanto izejvielas no Norvēģijas, Skotijas un pat Jakutijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!