Foto: F64

Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienests "Rospotrebnadzor" aizliedzis dārzeņu un augļu importu no Ukrainas, vēsta Krievijas ziņu portāls "Russia-Today".

Dienests uzskata, ka augļi un dārzeņi varētu patiesībā tikt importēti no Eiropas Savienības (ES) valstīm caur Ukrainu.

Jebkuru nemarķētu lauksaimniecības produktu izcelsmes valsts patiesībā varētu būt kāda no Eiropas Savienības, uztraucies ir dienests. Tas nozīmē, ka tādējādi tiktu pārkāptas Krievijas noteiktās sankcijas pret ES, ja caur Ukrainu Krievijā ievestu ES ražotus augļus un dārzeņus.

Medijs vēsta, ka aptuveni 80% no Ukrainas audzētajiem augļiem un dārzeņiem aiziet eksportā uz Krieviju. Kopējā produktu vērtība varētu sasniegt 30 miljonus ASV dolāru (apmēram 24 miljonus eiro).

"Rospotrebnadzor" pārstāvji norāda, lai gan lūguši Ukrainas pārstāvjiem līdz 21. oktobrim nodrošināt augļiem un dārzeņiem nepieciešamo marķējumu, dienests nav saņēmis nekādas atbildes no Ukrainas, tāpēc, lai "neapdraudētu vietējo tirgu" Krievijā noteikts pagaidu aizliegums dārzeņu un augļu importam no Krievijas.

Krievijas iestādes ir satraukušās, ka augustā un septembrī, salīdzinot ar to pašu periodu pērnā gadā, vērojams straujš ābolu, tomātu, gurķu, bumbieru un plūmju importa pieaugums Krievijā no Ukrainas.

"Rospotrebnadzor" ir Krievijas federālais dienests, kas īsteno sanitāri epidemioloģisko uzraudzību patērētāju tiesību un labklājības aizsardzības jomā

Šis nav pirmais Ukrainas pārtikas preču aizliegums no Krievijas, oktobra vidū "Rospotrebnadzor" aizliedzis visu veida siera importu no Ukrainas, savukārt septembra beigās Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienests aizliedzis visu konditorejas izstrādājumu importu no Ukrainas.

Jau vēstīts, ka Krievija aizliegusi importēt no Ukrainas arī daudzus citus produktus, tostarp augļu sulas un alu, pamatojot to ar kvalitātes prasībām.

Krievija arī noteikusi "pilnīgu embargo" lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības (ES), ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!