Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir apstiprinājusi ārkārtas finansējuma piešķiršanu līdz pat 60 miljardu eiro apmērā likviditātes nodrošināšanai Grieķijas bankās, aģentūrai AFP apstiprināja kāds situāciju pārzinošs informācijas avots.

Tādējādi avots apstiprinājis Vācijas laikrakstā "Die Welt" publiskoto informāciju.

Kā vēstīts, ECB trešdien paziņoja, ka vairs nepieņems Grieķijas valsts obligācijas kā nodrošinājumu aizdevumiem komercbankām, šādi ievērojami sadārdzinot Grieķijas bankām piekļuvi finansējumam. ECB lēmums stāsies spēkā 11.februārī.

Grieķijas obligācijām šobrīd ir noteikts investīcijām nepiemērots jeb tā dēvētais atkritumu statuss, kas saskaņā ar ECB noteikumiem tāpat neļautu tās izmantot kā nodrošinājumu aizņēmumu saņemšanai.

Iepriekš gan Grieķijai tika garantēta īpaša atļauja šo normu neievērot, ja vien tā turpina pildīt valsts starptautiskās glābšanas programmas nosacījumus.

Tagad gan ECB nolēmusi šo īpašo atļauju anulēt.

Analītiķi tomēr norāda, ka ECB nepieļaus likviditātes krīzes sākšanos Grieķijas banku sektorā.

Grieķijas bankas ir arī samazinājušas turēto Grieķijas valdības obligāciju apjomu, tā vietā pārejot uz investīcijām piemērotiem aktīviem, ko var izmantot kā nodrošinājumu kredītu saņemšanai.

Tajā pat laikā Grieķijas bankas arī var vērsties pēc palīdzības pie ārkārtas likviditātes fonda (ELA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!