Pasaules vecākā un Itālijas trešā lielākā banka "Banca Monte dei Paschi di Siena" (BMPS), visticamāk, privātajā sektorā neatradīs jaunā kapitāla līdzekļus piecu miljardu eiro vērtībā, kas tai ļautu izkļūt no smagajām finanšu nedienām, vēsta "Bloomberg".

BMPS pārstāvji atzinuši, ka pēdējie investori no Kataras nav piekrituši ieguldīt bankas glābšanai nepieciešamo summu. Iepriekš kā potenciālais investors minēts astoņu starptautisku banku konsorcijs – "JPMorgan", "Mediobanca", "Goldman Sachs", "Morgan Stanley", "Bank of America", "Citigroup", "Deutsche Bank", kā arī "Unicredit", "Intesa SanPaolo's" un "Banca IMI", taču arī minētās bankas nebija gatavas riskēt un ieguldīt parādu nomocītajā Itālijas banku sektorā.

BMPS, kas šogad nespēja izturēt Eiropas Banku iestādes (EBI) koordinēto Eiropas Savienības (ES) banku stresa testu, gada laikā zaudējusi aptuveni 80% no tirgus kapitalizācijas vērtības, bet bankas tā dēvēto slikto kredītu vērtība aprēķināta aptuveni 27 miljardu eiro apmērā. Kā liecina "Bloomberg" avoti, pēc Kataras investoru atteikuma BMPS nav rezerves variantu, tāpēc, visticamāk, bankas glābšanā iesaistīsies valsts.

Jaunais Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni apliecinājis, ka ir gatavs lūgt parlamentam piešķirt banku glābšanai 20 miljardus eiro. Ja glābta tiktu arī BMPS, tad Džentiloni valdība lemtu par 5,2 miljardu eiro lielu glābšanas programmu, kas tādējādi Itālijā kļūtu par vērienīgāko banku nacionalizācijas projektu vairāku desmitgažu laikā, taču, kā brīdina britu raidsabiedrība BBC, iespējams, būtu pretrunā ar ES nozari regulējošajām normām.

Līdz ar BMPS glābšanas programmā mazākā vērienā varētu tikt iekļautas arī citas ievērojams privātās bankas, tostarp "Veneto Banca" un "Banca Popolare di Vicenza".

BMPS tiek uzskatīta par pasaules vecāko banku, kuras aizsākumi rodami 1472. gadā – 20 gadus pirms Kolumbs atklāja Ameriku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!