Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ir neizpratnē par Ministru prezidenta paziņojumu, ka Finanšu ministrijai, iespējams, būs jāveic korekcijas darbaspēka nodokļu samazināšanas tempā, jo arodbiedrību ieskatā, darbaspēka nodokļu samazināšana pēc būtības vispār nav sākta.

Arodbiedrības paziņojumā medijiem norāda, ka obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu likme, kuru nākamgad plānots samazināt par vienu procentpunktu, nemaz nav nodoklis, bet gan strādājošo cilvēku apdrošināšanas prēmija, no kā nākotnē ir atkarīgs ne tikai pensijas apmērs, kā arī bezdarbnieka, slimības u.c. veida pabalsti.

Turklāt likmes samazināšana par pusprocenta punktu darbiniekam un tāpat darba devējam "ir smieklīga, jo ir skaidrs, ka lielākā naudas daļa aizies atbildīgo institūciju datorprogrammu izmaiņām un administratīvajām izmaksām, nevis nokļūs valsts sociālajā budžetā", pauž LBAS.

LBAS ierosināja ļoti būtiski paaugstināt ar iedzīvotāju nodokli neapliekamo minimumu, kam 2014.gadā vajadzētu sasniegt vismaz 90 latus, un tad pakāpeniski līdz 2016.gadam sasniegt iztikas minimuma robežu. Tāpat arodbiedrības ierosina samazināt līdz 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pirmās nepieciešamības pārtikas precēm pienam un maizei, samazināt PVN līdz 12 % elektroenerģijai, ieviest nekustamā īpašuma nodoklī neapliekamo minimumu katram iedzīvotājam (piemēram, 28 kvadrātmetri) uz to platību, kas deklarēta kā pamata dzīves vieta, piektkārt, attaisnotos izdevumus par izglītību un medicīniskajiem pakalpojumiem atjaunot 300 latu apmērā.

Tāpat arodbiedrības uzskata, ka ir nepieciešams nodrošināt veselības aprūpei 2014.gadā valdības rīcības plānā ierakstītos 4,5% no IKP, priekšlaicīgās pensijas apmēru ar 2014.gadu noteikt 80% apmērā no aprēķinātās vecuma pensijas un kompensēt pašvaldībām tos izdevumus, kas radīsies iedzīvotāju ienākumu nodokļa pārdales gadījumā. Vienīgais, ko valdība veica atbilstoši arodbiedrību prasībām, ir atvieglojumu par apgādībā esošām personām paaugstināšana.

"Protams, arodbiedrību priekšlikumi neiekļaujas valdībai tik mīļajās "Excel" tabulās, jo ir jāizdomā, kā ne tikai paaugstināt nodokļus, ieviest jaunus maksājumus darba devējiem un iedzīvotājiem, bet arī to, kā stimulēt uzņēmējdarbību, radīt jaunas darba vietas, nodrošinot Latvijas iedzīvotājus ar cienīgu darbu un tam atbilstošu darba samaksu. Šeit, protams, jāsniedz atbildes uz arodbiedrību jau sen uzdotajiem jautājumiem par "ēnu" ekonomikas apkarošanu tajos gadījumos un segmentos, kur tas notiek lielos apmēros, par reālu cīņu ar algām aploksnēs, par darba ražīguma kāpināšanu un uzņēmējdarbības ciešāku savienošanu ar zinātni un izglītības sistēmu, par konkurētspējas paaugstināšanu," paziņojumā medijiem norada LBAS.

"Ar pussolīšiem, sociālo iemaksu likmes nebūtisku samazināšanu, jaunām nodokļu un iemaksu iecerēm uzņēmējiem nekādus izrāvienus nodrošināt nav iespējams. Un ko skaitīs valdības grāmatveži, kad līdz ar "Aldari" vai "Liepājas metalurgu" no Latvijas uzņēmējdarbības kartes pagaisīs arī citi stratēģiski svarīgi uzņēmumi?" sašutumu pauž arodbiedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!