Foto: EPA/LETA

Vairāk nekā 70 000 cilvēku vēlas izmantot savas "tiesības tikt aizmirstam" un pieprasījuši "Google" dzēst hipersaites uz ierakstiem par viņiem, vēsta aģentūra AFP.

Eiropas Savienības tiesa lēma, ka cilvēkiem ir tiesības pieprasīt dzēst saites uz informāciju, kas ir novecojusi vai nepatiesa. Lielākais informācijas meklētājs globālajā tīmeklī "Google" maijā sāka pildīt šo tiesas lēmumu un publicēja pieteikuma anketu tiem, kas vēlas tikt aizmirsti.

Lielbritānijā mediji vēsta par dzēstām saitēm uz to publicētiem rakstiem, tostarp par skandāliem biznesā un sportā. Tāpat "Google" dzēsis saites uz rakstiem, piemēram, par pāri, kas nodevies mīlas priekiem vilcienā, un kādu musulmani, kas apsūdzēja lidsabiedrību "Cathay Pacific" par nepieņemšanu darbā viņa vārda dēļ.

"Šie piemēri parāda to, kādas muļķības ir tiesības tikt aizmirstam. Tas it tas pats, kas doties uz bibliotēkām un sadedzināt grāmatas, kas tev nepatīk," komentējis "Mail Online" izdevējs Mārtins Klarks.

Viņš apgalvo, ka medijs turpmāk regulāri publicēs sarakstus ar rakstiem, ko "Google" dzēsis no meklēšanas rezultātiem. Britu raidsabiedrība BBC un laikraksts "The Guardian" arī publicējuši to materiālu saites, ko meklētājs ir dzēsis.

"The Guardien" gan norāda, ka, ierakstot meklētājā futbola tiesneša Dugija Makdonalda (Dougie McDonald) vārdu, vairs netiek piedāvāts medija publicēts raksts. Tomēr ierakstot frāzi "skotu tiesnesis, kurš meloja," joprojām iespējams atrasts šo rakstu.

Šajā rakstā minēts, ka Makdonalds meloja par iemesliem, kādēļ izlēma piešķirt soda sitienus "Celtic" un "Dundee United" mačā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!