Foto: Publicitātes foto
Darboties ir sākusi jauna pašvaldību un reģionu informācijas sistēma RAIM, ar kuru cer Latviju un tās reģionus padarīt atpazīstamākus arī ārvalstu investoriem.

Prezentējot jauno sistēmu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) trešdien uzsvēra, ka jaunā sistēma būs gan būtisks atbalsts, lai plānotu investīcijas un valsts stratēģisko attīstību, gan arī investori varēs attālināti iepazīties ar konkrēto reģionu, kurā varētu īstenot uzņēmējdarbību.

"Uzņēmējs pats neklauvēs pie durvīm, uzņēmējam ir jāpiedāvā iespēja iepazīties ar konkrēto reģionu. Šī sistēma varēs piedāvāt attālināti iepazīties ar konkrēto reģionu," teica ministrs. Viņaprāt, šīs sistēmas izveidošana ir solis uz priekšu, lai Latviju padarītu atpazīstamāku uzņēmējiem.

Pavisam jaunajā sistēmā RAIM ir pieejama informācija no 14 dažādiem avotiem, piemēram, Centrālās statistikas pārvaldes, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts kases, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts zemes dienesta.

Informācijas sistēmā ir dati par demogrāfisko situāciju, nodarbinātību, pensijām, atalgojuma līmeni gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā. Informācija ir skatāma gan par reģioniem, gan arī konkrēti par katru pašvaldību. Ir iekļauta arī informācija par Eiropas Savienības fondiem un pašvaldības budžetu. Lai uzņēmējus motivētu investēt līdzekļus reģionos, iespējams, nākotnē sistēmā tiks iekļauta informācija par nodokļu atlaidēm reģionos, ja tādas uzņēmējiem tiks ieviestas, prognozēja Naudiņš.

Naudiņš norādīja, ka šī informācijas sistēma ir ļoti būtiska arī tāpēc, ka līdz šim cilvēkam, lai sameklētu sev nepieciešamo informāciju, bija jāapmeklē vairāku iestāžu mājaslapas. Līdz ar RAIM ieviešanu šis darbs samazināsies vismaz desmit reizes un uzlabosies darba efektivitāte.

Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktore Solvita Zvidriņa uzsvēra, ka viena no būtiskākajām lietām informācijas sistēmā ir iespēja salīdzināt datus dažādās kategorijās. Turklāt katrs lietotājs var saglabāt izvēlēto datu salīdzinājumu. Datus iespējams arī lejuplādēt un pēc tam apstrādāt.

Dati sistēmā tiks aktualizēti dažādos laikos, katrs lietotājs tos varēs apskatīt sistēmā un rēķināties, kad jaunākie dati tiks aktualizēti. Zvidriņa gan atzina, ka paši jaunākie dati sistēmā nav pieejami, taču šis jautājums būtu jārisina valstiskā līmenī.

Visa informācija, kas iekļauta sistēmā, ir publiski pieejama. Profesionāli plānošanas, novērtēšanas un uzraudzības uzdevumu veikšanai autorizēto lietotāju grupām, piemēram, plānošanas reģioniem un pašvaldību administrācijām, ir pieejama papildu funkcionalitāte, kas sniegs iespēju veikt padziļinātu datu analīzi.

Jaunās sistēmas mājaslapa ir "www.raim.gov.lv". Saites uz jauno mājaslapu tiks izvietotas citu valsts iestāžu mājaslapās.

Projekta kopējās izmaksas ir 220 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!