Foto: LETA

Likvidācijai lemtās AS "ABLV Bank" klientiem no sestdienas iespējams bankā "Citadele" pieteikties valsts garantēto noguldījumu atlīdzības saņemšanai. Brīvdienās strādā piecas "Citadeles" filiāles, kurās "ABLV Bank" klientu apkalpošanai piesaistīti papildu cilvēkresursi.

Šajā nedēļas nogalē Rīgā strādā filiāle "Citadele" Republikas laukumā 2A, klientu apkalpošanas centrs "Skanste" Skanstes iela 50, klientu apkalpošanas centrs "Mols" Krasta ielā 46, filiāle "Laimdota" Kr. Barona ielā 20 – 1. Strādā arī Jūrmalas filiāle Jūrmalā, Jomas iela 30.

Šo filiāļu darba laiks 3. martā un 4. martā ir no pulksten 10 līdz 19. Darbam brīvdienās piesaistīti vairāk nekā 100 bankas darbinieki.

Jau piektdien "ABLV Bank" klienti interesējušies bankā "Citadele" par iespēju saņemt garantēto atlīdzību - saņemti apmēram 700 klientu zvani, kā arī par 25% audzis bankas mājaslapas apmeklējums.

"Citadele" informē, ka Latvijas vietējiem "ABLV Bank" noguldītājiem iespējams pieteikties valsts garantētās atlīdzības saņemšanai iepriekšminētajās piecās bankas filiālēs vai arī "Citadeles" internetbankā, proti, Latvijas iedzīvotājiem un juridiskajām personām ir iespēja atvērt "Citadeles" kontu jebkurā sev ērtā "Citadeles" filiālē visā Latvijā un pēc tam pieteikties atlīdzības saņemšanai, izmantojot internetbanku. Valsts garantētā atlīdzība tiks pārskaitīta uz klienta norādīto kontu jebkurā bankā.

Savukārt starptautiskie klienti valsts garantēto atlīdzību var saņemt filiālē "Citadele" Rīgā, Republikas laukumā 2A.

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam valsts garantēto atlīdzību var saņemt "ABLV Bank" Latvijas un starptautiskie klienti – privātpersonas un juridiskās personas –, kam "ABLV Bank" ir noguldījumi. Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem noguldītāja līdzekļiem – gan uz termiņnoguldījumiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem u.c.

Katrs noguldītājs var saņemt atlīdzību līdz 100 000 eiro – atbilstoši tam, cik liela noguldījuma summa konkrētajam klientam ir "ABLV Bank" kontos.

Nauda klientiem atmaksājama ar vienu transakciju eiro valūtā.

Tiem klientiem, kuriem "ABLV Bank" ir noguldījumi līdz 1000 eiro, ir iespēja izvēlēties atlīdzību saņemt arī skaidrā naudā filiālē "Citadele". Taču Citadele aicina "ABLV Bank" noguldītājus drošības nolūkos valsts garantēto atlīdzību tomēr saņemt ar pārskaitījumu.

Tie "ABLV Bank" klienti, kam noguldījumu summa "ABLV Bank" pārsniedz valsts noteiktos 100 000 eiro griestus, varēs pieteikt savas kā kreditora prasības "ABLV Bank" likvidācijas procesa ietvaros.

Valsts garantēto atlīdzību par noguldījumu iespējams saņemt no 3. marta līdz 2023. gada 3. martam. Lai atlīdzību izmaksa notiktu klientiem ērti un mierīgi, "Citadele" aicina "ABLV Bank" klientus iepriekš pieteikties bankas apmeklējumam.

Līdzekļus atlīdzību izmaksai un noguldītāju datus "Citadele" saņem no Noguldījumu garantiju fonda.

Garantēto atlīdzību izmaksai "ABLVBank" klientiem ir nepieciešami 480 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" jau ieskaitījusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) kontā, kurā tiek glabāti Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi.

FKTK sniegtā informācija liecina, ka "ABLV Bank" ir 22 830 klienti, kuriem ir tiesības saņemt garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro apmērā – 14 362 ārvalstu klienti un 8468 iekšzemes klienti. Izmaksājot garantētās atlīdzības, tiks nodrošināts, ka kopumā 88% "ABLV Bank" klientu tiks pilnībā atmaksāti viņu noguldījumi, savukārt iekšzemes noguldījumi tiks pilnībā segti 97,8% "ABLV Bank" klientu.

Latvijas banku uzraugs lēmumu par noguldījumu nepieejamību "ABLV Bank" pieņēma 23. februārī. Savukārt 26. februārī "ABLV Bank" akcionāri pieņēma lēmumu par bankas pašlikvidāciju, uzskatot, ka banka tādējādi vislabāk spēs nodrošināt aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem. Bankas pašlikvidācijas projektam būs nepieciešams Latvijas banku uzrauga akcepts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!