Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 13.novembrī, lēmusi par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu.

Par komisijas izveidi balsoja 94 deputāti. Neviens no deputātiem balsojumā neatturējās, kā arī neviens no deputātiem nebalsoja "pret".

Pirms balsojuma ar kaismīgām runām Saeimas tribīnē uzstājās Inguna Sudraba (NSL) un Andrejs Elksniņš (S), norādot, ka "Citadeles" pārdošana bijusi neskaidra, un sabiedrība ir pelnījusi padziļinātu izmeklēšanu. Savukārt koalīcijas pārstāvis Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka, visticamāk, ja piesaistītais investors būtu no nevis no ASV, bet gan Krievijas, tad gan "diez vai būtu tāds optimisms komisijas izveidei".

Jau vēstīts, ka opozīcijas deputāti rosināja izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valstij piederošo 75% bankas "Citadele" akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijiem, akciju pārdošanas līgumā ietvertajiem noteikumiem, izdevumiem pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā.

Pašlaik vēl notiekot sarunas par to, kurš no parlamentāriešiem varētu vadīt šo komisiju. Koalīcijas deputāti Šadurskis un Vjačeslavs Dombrovskis rosināja, ka komisija būtu jāvada Sudrabai.

Par parlamentārās komisijas izveidi parakstījās deputāti Ringolds Balodis (NSL), Gunārs Kūtris (NSL), Parādnieks, Andrejs Elksniņš (S), Arvīds Platpers (NSL), Aivars Meija (NSL), Romāns Mežeckis (NSL), Arturs Kaimiņš (LRA), Krēsliņš, Inguna Sudraba (NSL), Silvija Šimfa (NSL), Ņikita Ņikiforovs (S), Ivans Klementjevs (S), Jūlija Stepaņenko (S), Jānis Urbanovičs (S), Jānis Tutins (S), Sergejs Potapkins (S), Raimonds Rubiks (S), Sergejs Mirskis (S), Boriss Cilevičs (S), Vladimirs Nikonovs (S), Mihails Zemļinskis (S), Zenta Tretjaka (S), Sergejs Dolgopolovs (S), Valērijs Agešins (S), Jānis Ādamsons (S), Ivars Zariņš (S), Vitālijs Orlovs (S), Artūrs Rubiks (S), Ivans Ribakovs (S), Igors Pimenovs (S), Regīna Ločmele-Luņova (S), Marjana Ivanova-Jevsejeva (S) un Andrejs Klementjevs (S), kā arī divi valdošās koalīcijas deputāti - Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK).

Kā vēstīts, "Privatizācijas aģentūra" (PA) parakstījusi līgumu par 75% bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautiskiem investoriem, tostarp "Ripplewoods Advisors LLC".

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un 25% akciju īpašniece Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015. gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!