Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) sākusi darbu pie likumprojekta, kas varētu ierobežot maksimālo komisijas maksas apmērus par darījumiem ar “Visa Europe” un ”MasterCard” norēķinu kartēm.

"Financial Times" vēsta, ka likumprojekta sākotnējā versija paredzējusi vispār atcelt komisijas maksu par operācijām ar debetkartēm, taču pēc tam savu nostāju mīkstinājusi un tagad piedāvā maksimālo komisijas maksu noteikt 0,2 % apmērā no darījuma summas. Šāds komisijas maksas ierobežojums attiektos gan uz norēķiniem ar debetkartēm, gan uz darījumiem ar kredītkartēm.

Pēc aptuvenām aplēsēm, šādu komisijas maksas "griestu" ieviešana varētu pamatīgi samazināt "Visa" un "MasterCard" norēķinu karšu sistēmu ienākumus - ieņēmumi no debetkaršu komisijas maksām varētu sarukt par aptuveni 2,3 miljardiem eiro (aptuveni 1, 61 miljardu latu), bet ieņēmumi no komisijas maksām par darījumiem ar kredītkartēm - par aptuveni 2,2 miljardiem eiro ( 1,55 miljardiem latu).

Šobrīd Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs par darījumiem ar norēķinu kartēm tiek piemērotas atšķirīgas komisijas maksas. Piemēram, Dānijā par maksājumu ar debetkarti komisijas maksa ir 0,1 % no darījuma summas, bet Polijā - 1, 6 % jeb 16 reizes vairāk.

Visai atšķirīgas komisijas maksas noteiktas arī par kredītkaršu apkalpošanu - Francijā par to jāmaksā 0,5 % no darījuma summas, bet Vācijā - pat 1,8 %.

Aizpērn ES valstīs kopumā bija emitēti aptuveni 727 miljoni norēķinu karšu, bet kopējais to apgrozījums sasniedza 1, 9 triljonus eiro (1,33 triljonus latu). Mazumtirgotāji bankām par karšu apkalpošanu kopumā samaksāja ap 13 miljardiem eiro (aptuveni 9,14 miljardiem latu).

"Visa" aizņem 41, 6 % Eiropas norēķinu karšu tirgus, bet "MasterCard" - 48, 9% no tirgus.

Maksimālā komisijas apmēra ierobežojumus plānots ieviest pakāpeniski, un tas varētu notikt tuvāko divu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!