Foto: stock.xchng

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), pārbaudot pērnā gada septembrī publiskoto informāciju par iespējamu Latvijā reģistrēto "ABLV Bank" un "Reģionālā investīciju banka" (RIB) iesaisti Krievijas un Ukrainas ieroču darījumos, nav guvusi apstiprinājumu tam, ka šīs bankas ir iesaistītas vai finansē ieroču tirdzniecības darījumus.


Pārbaude tika ierosināta pēc tam, kad nevalstiskās organizācijas "C4ADS" publicētajā pētījumā "Odesas tīkls" bija norādīts uz iespējamu "AB LV Bank" un RIB iesaisti darījumos ar ieročiem. "Delfi" jau ziņoja, ka šajā pētījumā tā autori bija norādījuši uz būtisku Latvijā reģistrēto banku lomu Ukrainas un Krievijas ieroču tirdzniecībā iegūtās naudas apkalpošanā un atmazgāšanā.

"Galvenie loģistikas apakšuzņēmumi Krievijas un Ukrainas ieroču eksportam ir kuģniecības, kuru galvenie biroji atrodas Odesā, savukārt finanšu pakalpojumu sniedzēji, kas dažkārt tiek izmantoti peļņas "attīrīšanai", atrodas Latvijā," teikts ziņojumā.

Galvenās šajā tīklā darbojošās kompānijas ir "Kaalbye Group", "Tomex" un "Phoenix Trans-Servis", taču daļa darījumu notikuši, izmantojot plašu fasādes kompāniju tīklu, kurā nereti parādās  "bēdīgi slaveno" Latvijas pilsoņu Ērika Vanageļa un Staņislava Gorina vārdi.

FKTK gan savā pārbaudē nav izdevies rast nekādus apstiprinājumus minētajā pētījumā paustajiem apgalvojumiem. FKTK Komunikācijas vadītāja Laima Auza uzsver,  ka, saskaņā ar FKTK izdotajiem noteikumiem par klientu padziļinātu izpēti, klienti, kuru saimnieciskā darbība ir saistīta ar ieročiem un munīciju ir uzskatāmi pa augsta riska klientiem, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība. Tādēļ uzsākot sadarbību ar šādiem klientiem, bankām esot jāizvērtē arī iespējamie reputācijas riski.

FKTK pārbaudē esot noskaidrots, ka "ABLV Bank" un RIB iekšējās politikas paredz nesadarboties ar tādiem klientiem, kuri nodarbojas ar ieroču starptautisko tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!