Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir saņēmusi un izvērtējusi "Trasta komercbankas" likvidatora Ilmāra Krūma iesniegumu bankas maksātnespējas procesa uzsākšanai un iesniegusi to Vidzemes priekšpilsētas tiesā apstiprinājumam, informēja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

Vienlaikus FKTK lūgusi tiesu lemt par bankas maksātnespējas procesa administratora Armanda Rasas apstiprināšanu.

""Trasta komercbankas" likvidācijas procesā ir konstatēts, ka bankas mantas (aktīvu) nepietiek visu kreditoru prasījumu pilnīgai apmierināšanai," skaidro Auza. Saskaņā ar bankas likvidatora sniegto informāciju šā gada janvāra beigās bankas kopējās saistības veidoja 124,6 miljonus eiro, tostarp kreditoru prasījuma tiesības pret banku bija 121,1 miljons eiro, bet bankas aktīvi ir 73 miljonu eiro apmērā.

Bankas likvidācijas procesa laikā ir izdevies atgūt 111,9 miljonus eiro. Tāpat noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība (līdz 100 tūkstošiem eiro) kopumā 54,5 miljonu eiro apmērā, kas pilnībā segta no bankas līdzekļiem, neizmantojot Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus.

FKTK skaidro, ka, likvidējot banku, tai piederošo mantu visbiežāk nav iespējams pārdot par bilances vērtību, un piespiedu atsavināšanas gadījumā tirgus vērtība var būt zemāka. Tas atkarīgs no likvidatora izvēlētās aktīvu pārdošanas stratēģijas. "Ņemot vērā faktiskos apstākļus, "Trasta komercbankas" likvidators pieņēma lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu un maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu tiesā, un tāpēc ar maksātnespējas procesa pieteikumu vērsās FKTK," klāsta Auza. Līdzšinējais bankas likvidators Krūms izlēmis darbu pie bankas maksātnespējas procesa neturpināt.

FKTK ir izvēlējusies maksātnespējas administratoru Rasu saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību. Rasa kļūs par "Trasta komercbankas" maksātnespējas procesa administratoru, ja viņu amatā apstiprinās tiesa.

"Delfi" jau ziņoja, ka "Trasta komercbankas" likvidācija tika sākta pagājušā gada 14. martā.

Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ierosinājuma marta sākumā anulēja "Trasta komercbanka" licenci, bet marta vidū Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina Trasta komercbanku par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Krūmu.

Bankas licence tika anulēta par pārkāpumiem vairākās svarīgās bankas darbības jomās: bankas akcionāri ilgstoši nebija spējuši palielināt bankas kapitālu, līdz ar to banka neievēroja regulējošās prasības, banka ilgstoši strādāja ar zaudējumiem, bankas biznesa modelis nebija dzīvotspējīgs, kā arī bankā tika konstatēti ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

"Trasta komercbankas" lielākais akcionārs ir Igors Buimisters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!