Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja amata kandidāts –līdzšinējais FKTK vadītāja vietnieks Pēters Putniņš deklarējis uzkrājumus vairāk nekā 400 tūkstošu eiro apmērā, liecina viņa Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas ienākumu deklarācija par 2014. gadu.

Saskaņā ar to 2014. gada beigās Putniņam bija 205,3 tūkstošu eiro un 147,7 tūkstošu Šveices franku (aptuveni 133 tūkstošu eiro) uzkrājums "SEB bankā", tāpat viņš deklarējis 24,2 tūkstošu eiro uzkrājumus, kas glabājas "Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiālē" un 61,6 tūkstošu eiro uzkrājumu "SEB Dzīvības apdrošināšanā".

Putniņš deklarācijā norādījis, ka viņam pieder trīs dzīvokļi Rīgā, stāvvieta automašīnai Rīgā kā kopīpašums, kā arī divas 2012. gada automašīnas – "Volvo XC70" un "Nissan Juke".

Lielākos ienākumus 2014. gadā viņš guva FKTK, kur Putniņam algā izmaksāti 72,3 tūkstoši eiro. No "SEB bankas" Putniņš saņēmis 22,7 tūkstošus eiro, kas norādīti kā citi ienākumi, dividendes 289 eiro apmērā, kā arī procentu maksājumus 359 eiro apmērā.

Tāpat viņš saņēmis apdrošināšanas atlīdzību un citus ienākumus no "SEB Dzīvības apdrošināšanas" attiecīgi 7,4 tūkstošu eiro un 322 eiro apmērā. Dividendes no "Deutsche Bank" veidoja 149 eiro.

2014. gadā Putniņš veicis vairākus darījumus, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, tostarp iegādājies daļas ieguldījumu fondā par 125 tūkstošiem eiro, pārdevis ieguldījumu fondā par 22,8 tūkstošiem eiro, kā arī atmaksājis kredītu 84,7 tūkstošu eiro apmērā.

Putniņš deklarējis 154,5 tūkstošu eiro parādsaistības, bet viņš nav izsniedzis aizdevumus, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas.

Jau vēstīts, ka Saeimā pirmdien iesniegts priekšlikums FKTK priekšsēdētāja amatam virzīt līdzšinējo FKTK vadītāja vietnieku Putniņu.

Putniņš no 2005. līdz 2012. gadam bija Latvijas Bankas konsultants juridiskajos jautājumos, bet no 2002. gada līdz 2004. gadam vadīja Latvijas Bankas Juridisko pārvaldi. No 2005. gada viņš bija zvērināts advokāts, bet advokāta darbību apturēja, uzsākot darbu FKTK.

Savulaik Putniņa vārds tika saistīts ar Aivara Lemberga vārdu. 2012. gada decembrī, kad Saeima Putniņu iecēla FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā, viņš pauda neizpratni par saistīšanu ar Lembergu un uzsvēra, ka iepriekš vērtēts kā neatkarīgs eksperts ar starptautisku pieredzi: "Lembergs nav bijis mans klients, viņš pie manis nekad nav vērsies pēc juridiskas palīdzības. Šāds viedoklis par manu saistību ar Lemberga kungu nav pamatots. Tā man aizvien ir mīkla," klāstīja Putniņš, kurš gan nenoliedza, ka Lembergu pazīstot. Savukārt viņa virzīšana uzņēmuma "Ventbunkers" padomē esot pamatota ar viņa kā neatkarīga speciālista spējām.

"Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka Putniņš savulaik bijis AS "Ventbunkers" padomes priekšsēdētāja vietnieks, AS "Latvijas Kuģniecība" padomes loceklis, AS "Transnafta Co" padomes priekšsēdētājs, kā arī Reģionālā investīciju bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks u.c.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka Putniņam ir nācies apmeklēt Ģenerālprokuratūru laikā, kad tā 2007. gadā tika uzsākta tā dēvētās Lemberga stipendiātu lietas izmeklēšana. Arī Putniņa sieva Vidaga Putniņa savulaik darbojusies dažādu ar Ventspils tranzītbiznesu saistītu uzņēmumu valdēs un padomēs.

Putniņš Latvijas Universitātē 2010. gadā ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē, bet 1996. gadā kļuva par Latvijas Universitātes starptautisko attiecību bakalauru.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem. Kandidātu kopīgi izvirza finanšu ministrs un Latvijas Bankas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!